Na Rusko podľa úradov zaútočilo viac ako 140 ukrajinských dronov. Pri Moskve zahynula žena + VIDEÁ

NETKY.SK • 10 September 2024, 18:40 • 2 min
Na Rusko podľa úradov zaútočilo viac ako 140 ukrajinských dronov. Pri Moskve zahynula žena + VIDEÁ

MOSKVA - Viac ako 140 ukrajinských dronov v noci zaútočilo na viaceré ruské regióny vrátane Moskvy a okolia, pričom zabili najmenej jednu osobu a osem zranili, uviedli v utorok predstavitelia v rámci jedného z najväčších útokov dronov na ruskom území počas dva a pol roka trvajúcej vojny.

slovakia

left justify in out

V meste Ramenskoje neďaleko Moskvy, kde drony zasiahli dve viacposchodové obytné budovy a spôsobili požiar, zomrela jedna žena, uviedol guvernér Moskovskej oblasti Andrej Vorobjov. Päť obytných budov bolo evakuovaných v dôsledku padajúcich úlomkov dronov, povedal Vorobjov.

Podľa ruského úradu pre civilné letectvo Rosaviacia útok prinútil úrady uzavrieť tri letiská pri Moskve - Vnukovo, Domodedovo a Žukovskij - a presmerovať 48 letov na iné letiská. Prvé dve letiská boli znovu otvorené ráno, ale Žukovskij bol popoludní stále zatvorený, pretože príslušníci orgánov činných v trestnom konaní sa tam zaoberali troskami dronov, uviedol hovorca letiska pre tlačovú agentúru Interfax.

Išlo o druhý masívny útok ukrajinských dronov na Rusko v tomto mesiaci. Ruská armáda 1. septembra uviedla, že zachytila 158 ukrajinských dronov nad viac ako desiatimi ruskými regiónmi, čo ruské médiá označili za najväčší ukrajinský dronový útok od začiatku vojny. Ruský Vyšetrovací výbor oznámil trestné vyšetrovanie toho, čo označil za teroristický útok.

Rusko medzitým ostreľovalo Ukrajinu raketami, klznými bombami a vlastnými bezpilotnými lietadlami, pričom podľa OSN zabilo viac ako 10 000 civilistov.

Ukrajina investovala veľa úsilia do rozvoja domácej výroby dronov, rozšírenia ich doletu, užitočného zaťaženia a použitia. Čoraz častejšie využíva bezpilotné lietadlá na spomalenie ruskej vojnovej mašinérie, narušenie ruskej spoločnosti a rozrušenie Kremľa.

Ukrajinskí predstavitelia sa sťažujú, že zbrane, ktoré prisľúbili západní partneri krajiny, nezodpovedajú potrebám ukrajinskej armády a zvyčajne prichádzajú dlho po tom, ako boli sľúbené. Prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obranné spoločnosti, aby zvýšili svoju produkciu.

Na frontovej línii dlhej 1 000 kilometrov (600 míľ) stoja ukrajinské jednotky proti väčšej a lepšie vyzbrojenej ruskej armáde. Obe strany súperia najmä o časti východoukrajinskej Doneckej oblasti, bojujú o mestá a dediny, ktoré sú rozbombardovanými troskami, pričom Ukrajina minulý mesiac podnikla odvážny vpád do ruskej pohraničnej oblasti Kursk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AP, Foto: AP / Telegram / Andrei Vorobyev
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies