Na Slovensku sa konajú doplňujúce voľby: Obyvatelia si vyberajú primátorov, starostov a poslancov

NETKY.SK • 5 Október 2024, 09:30 • 2 min
Na Slovensku sa konajú doplňujúce voľby: Obyvatelia si vyberajú primátorov, starostov a poslancov

V sobotu sa otvorili volebné miestnosti v 37 obciach a jednom meste na Slovensku, kde obyvatelia volia primátorov, starostov a poslancov obecného zastupiteľstva. Doplňujúce voľby sa uskutočňujú v samosprávach, v ktorých sa posledné komunálne voľby nekonali alebo sa musia z rôznych dôvodov opakovať. Volebné miestnosti budú otvorené až do 22:00.

slovakia

left justify in out

V sobotu o 7:00 sa v 37 obciach a jednom meste na Slovensku otvorili volebné miestnosti. Obyvatelia v doplňujúcich voľbách majú možnosť zvoliť si primátora,starostu a poslancov obecného zastupiteľstva. Ide o samosprávy, v ktorých sa posledné komunálne voľby nekonali alebo sa z rôznych dôvodov musia opakovať. Volebné miestnosti sú otvorené do 22.00 h.
Primátora volia v meste Dobšiná, zatiaľ čo starostu a poslanca vyberajú v obciach Fijaš a Zemplín. Starostu zvolia aj v mestskej časti Košíc Kavečany a v obciach ako Hviezdoslavov, Malá Mača, Brunovce, Dvorany nad Nitrou, Svrbice, Prosiek, Vasiľov, Kordíky, Lentvora, Lada, Malé Dvorníky, Zvončín, Nána, Liptovská Kokava, Lodno, Telgárt, Radnovce, Senné, Píla, Nechválova Polianka, Pichne, Záhradné a Tisinec.

Voliči si poslancov obecného zastupiteľstva vyberajú v obciach Dolné Orešany, Jasenová, Dubovec, Nováčany, Hubina, Lakšárska Nová Ves, Tupá, Ľubá, Malé Borové, Orlov a Piskorovce.
Hlasovať môžu iba voliči s trvalým pobytom v obci, v ktorej sa nachádza volebné miestnosť. Pri hlasovaní je potrebné preukázať sa občianskym preukazom alebo dokladom o pobyte pre cudzincov.

Na hlasovacom lístku pre voľby poslancov obecného zastupiteľstva môže volič zakrúžkovať maximálne toľko poradových čísiel kandidátov, koľko poslancov má byť v danom volebnom obvode zvolených.

Na lístku pre voľby primátora mesta a starostu obce môže volič označiť poradové číslo iba jedného kandidáta.

Volič, ktorý sa zo závažných, najmä zdravotných dôvodov nemôže dostaviť do volebnej miestnosti, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o prenosnú volebnú schránku.

Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa vyhlasujú v prípadoch, keď sa vo voľbách nekonajú, alebo ak je potrebné voľby z rôznych dôvodov opakovať. Rovnako sa vyhlasujú aj v prípade, že sa starosta alebo poslanec vzdal, pričom jeho mandát zanikol bez náhradníka. Zákon navyše určuje, že voľby sa zopakujú, ak boli vyhlásené za neplatné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: obecne-noviny
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies