Na víkend platia oranžové a žlté výstrahy, viac ich bude v nedeľu

NETKY.SK • 23 August 2024, 12:36 • 2 min
Na víkend platia oranžové a žlté výstrahy, viac ich bude v nedeľu

Na Slovensko začína opäť prúdiť teplý vzduch. Ako informujú meteorológovia, v piatok teploty vystúpia na 28 až 33 stupňov Celzia. „Na Orave, pod Tatrami a na severovýchode bude okolo 26 a vo výške 1500 m okolo 17 stupňov Celzia,“ priblížili na svojom webe.

slovakia

left justify in out

Cez víkend prílev teplého, pôvodom tropického vzduchu, ešte zosilnie. Najmä v nedeľu bude mimoriadne teplo a dusno, ale počítať už podľa predpovede treba aj s prehánkami a búrkami, ktoré sa môžu vyskytnúť k večeru na krajnom západe.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na víkend aj výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami.

V sobotu je oranžové varovanie druhého stupňa platné pre okresy Komárno, Nové Zámky, Šaľa, Dunajská Streda a Galanta. Žltá výstraha prvého stupňa je vydaná v okresoch Bratislava, Malacky, Pezinok, Senec, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Detva, Krupina, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Bánovce nad Bebravou, Ilava, Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Prievidza, Púchov a Trenčín.

Výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami vydané na sobotu 24. augusta 2024
Výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami vydané na sobotu 24. augusta 2024
Zdroj: SHMÚ

V nedeľu je výstraha druhého stupňa vydaná pre okresy Pezinok, Senec, Krupina, Veľký Krtíš, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Trnava a celý Nitriansky kraj. Na žlto meteorológovia prefarbili Trenčiansky kraj a tiež okresy Bratislava, Malacky, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Detva, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Košice mesto, Košice okolie, Michalovce, Rožňava, Sobrance, Trebišov, Piešťany, Senica a Skalica.

V okresoch s oranžovou výstrahou môže teplota vystúpiť v sobotu na 35 a v nedeľu aj na 36 stupňov Celzia. V žltých okresoch bude ojedinele 33 až 34 stupňov Celzia. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozorňuje SHMÚ.

Výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami vydané na nedeľu 25. augusta 2024.
Výstrahy prvého a druhého stupňa pred vysokými teplotami vydané na nedeľu 25. augusta 2024.
Zdroj: SHMÚ


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SHMÚ, Foto: iStockphoto (ilustračné foto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies