Najkrajšie kostoly na svete: Pastva pre oči všetkých návštevníkov láka do sveta histórie a viery

NETKY.SK • 7 Júl 2024, 11:08 • 2 min
Najkrajšie kostoly na svete: Pastva pre oči všetkých návštevníkov láka do sveta histórie a viery

Bez ohľadu na to, či sa považujete za duchovného človeka alebo nie, návšteva posvätných miest počas výletu má niečo zvláštne. Nielenže tieto stavby dávajú zmysel pre miesto a komunitu, ale často sú to jedny z najúžasnejších budov v danej destinácii.

slovakia

left justify in out

Či už ide o majstrovské dielo navrhnuté Gaudím v Barcelone, podzemnú katedrálu v Etiópii alebo malú kaplnku na ostrove v Slovinsku, nemožno poprieť estetickú príťažlivosť kostolov – a týchto niekoľko neuveriteľných stavieb priťahuje mimoriadnu pozornosť svojimi uhlami. Ponúkame vám tie najkrajšie kostoly na svete.

Chrám Vasilija Blaženého, ​​Moskva, Rusko

Chrám Vasilija Blaženého je svetlý, takmer psychedelický pohľad uprostred moskovského Červeného námestia vďaka svojim farebným kupolám a víriacim vzorom. Dokonca aj dnes sa zdá, že výtvor v cukríkovej farbe, ktorý si objednal Ivan Hrozný v polovici 1500-tych rokov, stále stúpa ako sen v centre moderného mesta.

Obrazok
Zdroj: foto: atlaspamatek.info

Hallgrímskirkja, Reykjavík, Island

Kostol, navrhnutý tak, aby pripomínal čadičovú lávu, ktorá tečie na Islande, vyzerá ako silné prevrátené V z vysokých tenkých bielych trámov. Aj keď je exteriér pozoruhodný, nezabudnite navštíviť aj jeho vnútro – je tu socha slávneho objaviteľa Leifa Erikssona a observatórium na vrchole, odkiaľ sa vám naskytne úchvatný výhľad na Reykjavík.

Obrazok
Zdroj: foto: iceland24blog.com

Gergeti Trinity Church, Georgia


Pešia turistika cez Kaukazské hory v Gruzínsku je dovolenka sama o sebe. Jednou z dôležitých zastávok na vašej ceste by mal byť kostol Najsvätejšej Trojice Gergeti, stavba zo 14. storočia, do ktorej sa dostanete za hodinu alebo dve zo základného mesta Stepantsminda. Povedzme, že účasť na omši pri sviečkach nad hranicou oblakov vo výške 7 100 stôp je jedna, na ktorú nezabudnete. 

Obrazok
Zdroj: foto: advantour.com

Katedrála Brasília

Zvonku 16 betónových stĺpov, ktoré tvoria štruktúru katedrály v Brasílii, pripomína zvláštne UFO. Zvnútra, zametacie tabule z modrého a zeleného farebného skla z neho robia jeden z najkrajších kostolov na svete. Katedrála navrhnutá známym architektom Oscarom Niemeyerom má tiež sochy anjelov visiacich zo stropu a odrazový bazén obklopujúci budovu.

Obrazok
Zdroj: foto: archdaily.com

Pútnický kostol vo Wies, Steingaden, Nemecko


So svojimi pestrými farbami a bohatými freskami je kostol Wies zapísaný na zozname UNESCO majstrovským dielom rokokovej architektúry – s pridaným bonusom v malebnom alpskom prostredí. Hoci bola dokončená v roku 1754, stále do nej ročne putuje takmer milión pútnikov. 

Obrazok
Zdroj: foto: magazin.pluska.sk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: cntraveler.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies