Najväčšia budova sveta rastie v Saudskej Arábii: Mukaab by mal prekonať všetky rekordy

NETKY.SK • 24 Október 2024, 14:08 • 2 min
Najväčšia budova sveta rastie v Saudskej Arábii: Mukaab by mal prekonať všetky rekordy

RIJÁD - V Saudskej Arábii sa začala výstavba budovy Mukaab, ktorá má byť najväčšou na svete podľa objemu. Tento impozantný mrakodrap v tvare kocky bude súčasťou rozsiahleho projektu New Murabba a po dokončení ponúkne kancelárske, maloobchodné a rezidenčné priestory, divadlo, univerzitu aj múzeum. Projekt je súčasťou snahy Saudskej Arábie diverzifikovať svoje hospodárstvo a kultúrne dedičstvo.

slovakia

left justify in out

Čoskoro najväčšia budova na svete sa oficiálne začala stavať. Budúci mrakodrap Mukaab, ktorý sa nachádza v severozápadnej časti Rijádu v Saudskej Arábii, je podľa developerov len jednou zo súčastí projektu New Murabba a Verejného investičného fondu krajiny (PIF) s rozlohou 19 kilometrov štvorcových. Hoci táto stavba s plánovanou výškou 1 312 metrov po dokončení zďaleka nebude najvyššou budovou, očakáva sa, že sa stane objemovo najväčšou budovou na svete.

Výstavba mrakodrapu Mukaab v tvare kocky, ktorý navrhla spoločnosť AtkinsRéalis, bude mať siluetu podobnú kvádru, zložito zdobenú prepletenými trojuholníkmi, ktoré odrážajú súčasný architektonický štýl Najdi, ako aj tradičné umenie regiónu. V budove sa však skrýva viac, než sa na prvý pohľad zdá. Po vstupe dovnútra strnulý exteriér ustúpi masívnemu vzdušnému átriu obklopujúcemu centrálnu vežu, ktorá sa špirálovito tiahne od prízemia až po samotný vrchol.

Budúci mrakodrap Mukaab, ktorý sa nachádza v severozápadnej časti Rijádu v Saudskej Arábii, je podľa developerov len jednou zo súčastí projektu New Murabba a Verejného investičného fondu krajiny (PIF) s rozlohou 19 kilometrov štvorcových.
Budúci mrakodrap Mukaab, ktorý sa nachádza v severozápadnej časti Rijádu v Saudskej Arábii, je podľa developerov len jednou zo súčastí projektu New Murabba a Verejného investičného fondu krajiny (PIF) s rozlohou 19 kilometrov štvorcových.
Zdroj: New Murabba

Projekt New Murabba, ktorý by mal prvých obyvateľov privítať do roku 2030, je súčasťou rozsiahlejšieho plánu, ktorý saudská vláda prvýkrát realizovala v roku 2016 a ktorého cieľom je diverzifikovať národné hospodárstvo a kultúrnu stopu. Centrálna veža a jej okolitý areál budú akýmsi korunovačným klenotom, ktorý sa zdvojnásobí ako nové centrum hlavného mesta. Samotná mierka stavby by mohla mať ešte väčší vplyv, keďže sa predpokladá, že spôsobí rýchlu globálnu zmenu v tom, ktorá budova svojou veľkosťou vyjde na vrchol.

Podľa developerov bude v Novej Murabbe vyše 100 000 domov, 980 000 metrov štvorcových obchodov, 1,4 milióna metrov štvorcových kancelárskych priestorov, hotely, kultúrne zariadenia, univerzita, pohlcujúce divadlo a "ikonické" múzeum.

Je to jeden zo 14 giga projektov, ktoré sa v súčasnosti realizujú v Saudskej Arábii, pričom najznámejší a najkontroverznejší je projekt Neom.

Ak všetko pôjde podľa plánu, mrakodrap Mukaab zosadí z trónu budovu Everett Factory spoločnosti Boeing v meste Everett v štáte Washington ako budovu s najväčším úžitkovým objemom. Továreň Boeingu v Everette bola prvýkrát otvorená v roku 1967 a jej úžitková plocha predstavuje neuveriteľných 472 miliónov kubických stôp, ktoré boli pôvodne určené na montáž vtedy najväčšieho dopravného lietadla 747.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RobbReport, Dezeen, Foto: New Murabba
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies