NAKA od septembra končí. Nahradí ju ÚBOK a ďalšie dva útvary

NETKY.SK • 16 August 2024, 14:52 • 2 min
NAKA od septembra končí. Nahradí ju ÚBOK a ďalšie dva útvary

BRATISLAVA - Súčasťou ÚBOK bude protizločinecká jednotka, protikorupčná jednotka, jednotka finančnej polície, jednotka finančného vyšetrovania a analytických činností a odbor podpory riadenia, vysvetlil policajný prezident Ľubomír Solák.

slovakia

left justify in out

Národná kriminálna agentúra (NAKA) končí od prvého septembra. Nahradia ju Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK), Národná protidrogová jednotka a Protiteroristická centrála. Prezident Policajného zboru (PZ) Ľubomír Solák to potvrdil v novinách Polícia, ktoré vydáva Odborový zväz polície v Slovenskej republike.

Súčasťou ÚBOK bude protizločinecká jednotka, protikorupčná jednotka, jednotka finančnej polície, jednotka finančného vyšetrovania a analytických činností a odbor podpory riadenia, vysvetlil policajný prezident.

"Tieto útvary budú vyšetrovať najzávažnejšie formy páchania kriminality vyžadujúce si vykonanie zložitého vyšetrovania. Odhaľovanie a vyšetrovanie najzávažnejšej trestnej činnosti, akou je aj korupcia, je naďalej jednou z priorít polície," povedal Solák.

Počet príslušníkov, ktorí vyšetrujú prípady spadajúce pod európsku prokuratúru, a povaha ich práce podľa neho zostanú zachované. Presun na krajské a okresné útvary PZ sa podľa neho dotkne asi 100 príslušníkov, ktorí sú na NAKA zaradení. Prezident tvrdí, že zmeny boli so zamestnancami vopred komunikované.

Policajný prezident vyhlásil, že cieľom reorganizácie je účelné a efektívne rozloženie síl PZ. Zmeny by podľa neho mali pomôcť útvarom, ktoré bojujú s nedostatkom policajtov.

V rámci prvej fázy reorganizácie polície vznikla nová pozícia viceprezidenta PZ pre vnútorný poriadok a bezpečnosť. Funkciu od prvého mája zastáva Rastislav Polakovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Noviny Polícia, Foto: reporter.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies