Navštívte najslnečnejší ostrov Európy: Očarí vás teplom, chutným jedlom i skvelým vínom

NETKY.SK • 7 August 2024, 12:05 • 2 min
Navštívte najslnečnejší ostrov Európy: Očarí vás teplom, chutným jedlom i skvelým vínom

HVAR - Cestovateľov uchvátilo najslnečnejšie miesto Európy, ktoré sa môže pochváliť nádhernými plážami, uznávanými vinicami, olivovými hájmi a sladkovodnými prameňmi. Ak stále rozmýšľate, kde stráviť posledné týždne letných prázdnin, rozhodne sa vydajte na tento ostrov.

slovakia

left justify in out

Hoci za letnými teplotami nemusíte vycestovať ani zo Slovenska, predsa len sa najslnečnejšie miesto Európy oplatí navštíviť. Postupne sa dostáva do centra pozornosti. Ostrov hodný pohľadnice je najviac chválený pre svoju nádhernú scenériu a eklektické atrakcie.

Slnečných lúčov si tu užijete viac než dosť – priemerne viac ako 2 715 hodín slnečného svitu ročne – aj s ideálnymi teplotami presahujúcimi 30 °C, pokiaľ ste milovník leta. Táto destinácia je povinnou návštevou pre tých, ktorí chcú zaručene užiť slnečné lúče, píše portál Mirror.

Ostrov hodný pohľadnice je najviac chválený pre svoju nádhernú scenériu a eklektické atrakcie.
Ostrov hodný pohľadnice je najviac chválený pre svoju nádhernú scenériu a eklektické atrakcie.
Zdroj: Lonely Planet

Chorvátsky ostrov Hvar, ktorý sa nachádza neďaleko dalmátskeho pobrežia, musí byť vašou ďalšou zastávkou v zozname dovoleniek. S približne 276 500 prenocovaniami ročne je Hvar sotva skrytým klenotom – ale v porovnaní s preplnenými a maniakálnymi ulicami Dubrovníka na pevnine budete mať pocit, že máte celé miesto len pre seba.

Terakotové strechy starého mesta, ktoré sú strážené hradbami z 13. storočia a pevnosťou na kopci, hladko prechádzajú do smaragdových vôd na jednej strane a do bujnej zelene na strane druhej. Hvar je prezývaný ako Ostrov vína, a to z dobrého dôvodu. Napriek svojej malej veľkosti poskytuje jej stabilná klíma dokonalú klímu pre celý rad pôvodných druhov hrozna.

Chorvátsky Hvar neponúka len nádherné pláže, ale aj kultúrne a historické pamiatky.
Chorvátsky Hvar neponúka len nádherné pláže, ale aj kultúrne a historické pamiatky.
Zdroj: Hvar Boutique Villas

„Nalej mi vína, Malvína,“ ako sa spieva v známej slovenskej piesni. Výlet do jednej z hvarských viníc na večernú ochutnávku Malbecu je nevyhnutnosťou. Vina Tomić si vďaka svojej krásnej degustačnej pivnici vyslúžila povesť jedného z najkrajších vinárstiev na ostrove. Väčšina vinárstiev prijíma rezervácie v daný deň, ale môžete si vopred zavolať a zabezpečiť si miesto.

Ak pijatika nepatrí k vaším preferovaným nápojom, nemajte obavy. Na Hvare sa pestuje jedno z najstarších pestovaných plodov na planéte: olivy – čo dáva do kontextu, prečo sa vás každý obchod so suvenírmi bude snažiť zbičovať fľašou olivového oleja. Pomala je jedným z najznámejších olivových hájov na ostrove a slúži aj ako farma, čo ti umožní ponoriť sa do kulinárskej histórie predtým, ako sa zobudíš s úžasným výhľadom na hory cez vodu.

Hvar je tiež jedným z mála chorvátskych ostrovov so sladkovodnými prameňmi, ktoré vám umožnia ochladiť sa, keď je slnko príliš silné. Jeho úžasné pláže, aj keď prevažne skalnaté, sú ideálnym miestom na strávenie dňa čítaním knihy, popíjaním koktailov a čakaním na veľkolepý západ slnka.

Neexistujú žiadne priame lety zo Slovenska na Hvar, pretože ostrov nemá letisko. Cestujúci však môžu letieť priamo do Bracu, ktoré je k Hvaru najbližšie, len 23 kilometrov. Ďalej sa tam dostanete zo Splitu (42 km), Zadaru (135 km), Dubrovnika (163 km) či Sarajeva (169 km).

Keď si vyberiete najbližšie letisko Brac alebo aj Split, na Hvar sa dostanete hodinovou plavbou trajektom, ktorý si môžete vopred rezervovať online. Spiatočné letenky začínajú už od 25 € na osobu. Ceny ubytovania na ostrove sa výrazne pohybujú v závislosti od vášho rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Mirror, Foto: National Geographic
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies