NBS usporiadala slávnostné podujatie pri príležitosti vydania 4 zberateľských euromincí + FOTO

NETKY.SK • 6 September 2024, 14:12 • 2 min
NBS usporiadala slávnostné podujatie pri príležitosti vydania 4 zberateľských euromincí + FOTO

BRATISLAVA - Mince vydávané Národnou bankou Slovenska sú malými kúskami umenia, do ktorých sú vložené znaky a symbolika.

slovakia

left justify in out

Umenie je jednou z najvýraznejších a najosobitejších foriem slobodného prejavu. Otvára diskusiu o spoločenských a kultúrnych otázkach, oživuje a zachytáva minulosť spôsobmi, ktoré diváka prenášajú v čase. Akýsi odkaz budúcim generáciám.

Mince vydávané Národnou bankou Slovenska sú malými kúskami umenia, do ktorých sú vložené znaky a symbolika, bez ktorej by bola naša spoločenská pamäť chudobnejšia.

Štvorica predstavených mincí v sebe nesie hlboký odkaz dôležitosti rešpektu a tolerancie v spoločnosti, potreby bojovať proti nespravodlivosti a predsudkom a nutnosti chrániť si prírodné bohatstvo s cieľom zanechať budúcim generáciám čo najkrajšiu krajinu.

 

 Národná banka Slovenska usporiadala slávnostné podujatie
Národná banka Slovenska usporiadala slávnostné podujatie
Zdroj: NBS

Národná banka Slovenska usporiadala slávnostné podujatie pri príležitosti emisie štyroch najnovších zberateľských euromincí, na Bratislavskom hrade.

V spolupráci so slovenským scenáristom a režisérom Jakubom Nvotom a Túlavým divadlom, NBS predstavila zlaté a strieborné euromince, ktoré vzdávajú hold významným osobnostiam a historickým udalostiam, ktoré formovali našu krajinu.

Štyri mince – štyri etudy. Mince NBS predstavila novým, netradičným spôsobom. Prostredníctvom hercov Michala Jánoša, Štefana Richtárecha, Jakuba Ružičku a Michala Spielmanna, spolu s hudobníkmi Marcelou Cmorejovou, Stanislavom Palúchom, Marcelom Comendantom a Kamilom Mikulčíkom. Autor a režisér bol Jakub Nvota.

Vystúpenie na Bratislavskom hrade
Vystúpenie na Bratislavskom hrade
Zdroj: NBS

Každá minca nesie na svojom rube a líci znaky osudu a príbehu, ktoré sú hlboko zakorenené v našej kultúre čí histórii a počas podujatia boli originálnym spôsobom predstavené sériou divadelných predstavení.

Jozef Kroner – 100. výročie narodenia

Strieborná zberateľská eurominca s nominálnou hodnotou 10 eur vzdáva poctu legendárnemu hercovi Jozefovi Kronerovi, ktorý sa stal symbolom slovenskej hereckej školy. Divadelný výjav priblížil Kronerovu schopnosť spájať tragiku s komikou, čím dodával postavám jedinečnú hĺbku a ľudskosť.

 Bronzové odliatky mince si prevzal starosta obce Staškov – rodiska Jozefa Kronera,  Ladislav Šimčisko. V obci sa nachádza aj pamätná izba nášho hereckého velikána.
Bronzové odliatky mince si prevzal starosta obce Staškov – rodiska Jozefa Kronera, Ladislav Šimčisko. V obci sa nachádza aj pamätná izba nášho hereckého velikána.
Zdroj: NBS

Bronzové odliatky mince si prevzal starosta obce Staškov – rodiska Jozefa Kronera, Ladislav Šimčisko. V obci sa nachádza aj pamätná izba nášho hereckého velikána. Druhý bronzový odliatok si prevzala dcéra Jozefa Kronera, Zuzana Kronerová.

Druhý bronzový odliatok si prevzala dcéra Jozefa Kronera, Zuzana Kronerová.
Druhý bronzový odliatok si prevzala dcéra Jozefa Kronera, Zuzana Kronerová.
Zdroj: NBS

Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba – 80. výročie úteku z Osvienčimu

Strieborná zberateľská eurominca s nominálnou hodnotou 10 eur pripomína hrdinský útek a správu o hrôzach vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, ktorú svetu priniesli Alfréd Wetzler a Rudolf Vrba. Herecká etuda tento príbeh predstavila prostredníctvom dramatického výjavu, ktorý zdôraznil konflikt medzi tyraniou a ľudskosťou.

obrazok
Dramatický výjav, ktorý zdôraznil konflikt medzi tyraniou a ľudskosťou
Zdroj: NBS
obrazok
Bronzový odliatok mince prevzal riaditeľ Múzea židovskej kultúry v Bratislave, Michal Vaněk
Zdroj: NBS

Jozef Dekret Matejovie – 250. výročie narodenia

Strieborná zberateľská eurominca s nominálnou hodnotou 10 eur vzdáva hold priekopníkovi slovenského lesníctva, Jozefovi Dekretovi Matejovie. Miniinscenácia znázornila jeho úsilie modernizovať lesné hospodárstvo a presvedčiť tradičných drevorubačov o výhodách nových technológií, čo Nvota spracoval s typickým zmyslom pre humor a hĺbku.

Bronzový odliatok mince prevzala Veronika Horská Šebíková, vedúca Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene.

Bronzový odliatok mince prevzala Veronika Horská Šebíková, vedúca Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene
Bronzový odliatok mince prevzala Veronika Horská Šebíková, vedúca Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene
Zdroj: NBS

Vznik Samovej ríše – 1400. výročie

Zlatá zberateľská eurominca s nominálnou hodnotou 100 eur pripomína vznik prvého slovanského štátneho útvaru pod vedením kupca Sama. Predstavenie symbolicky vykreslilo Samovo rozhodovanie medzi pohodlím obchodníka a výzvami vodcu.

obrazok
Predstavenie symbolicky vykreslilo Samovo rozhodovanie medzi pohodlím obchodníka a výzvami vodcu
Zdroj: NBS
obrazok
Bronzový odliatok mince v rukách podpredsedu vlády Petra Kmeca
Zdroj: NBS


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NBS, Foto: NBS
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies