Nedeľa a pondelok boli najteplejšími dňami zaznamenanými na Zemi + VIDEO

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 11:36 • 2 min
Nedeľa a pondelok boli najteplejšími dňami zaznamenanými na Zemi + VIDEO

PARÍŽ - Služba Copernicus pravidelne zverejňuje údaje o povrchových teplotách, rozsahu morského ľadu a zrážkach.

slovakia

left justify in out

Pondelok 22. júla 2024 bol v globálnom meradle najteplejším dňom od začiatku meraní. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré v stredu zverejnila Služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus (C3S).

"Teraz sa nachádzame na skutočne neprebádanom území a keďže sa klíma stále otepľuje, v budúcich mesiacoch a rokoch budeme určite svedkami prekonávania nových rekordov," uviedol vo vyhlásení Carlo Buontempo, riaditeľ Copernicus Climate Change Service.

Priemerná globálna teplota vzduchu na zemskom povrchu dosiahla v pondelok 17,15 stupňa Celzia. Nové denné maximum je tak o 0,06 stupňa Celzia vyššie než doterajšia rekordná teplota 17,09 stupňa Celzia zaznamenaná iba deň predtým, teda 21. júla 2024.

Podľa údajov programu Copernicus boli zatiaľ júl tohto roku a júl 2023 oveľa teplejšie ako priemer v rokoch 1991 až 2020. Pred vlaňajškom bol doteraz najteplejším dňom 12. august 2016, kedy priemerná teplota dosiahla 16,8 stupňa.

Minulý týždeň vlny horúčav v južnej a strednej Európe priniesli lesné požiare do južného Talianska a prinútili grécke ministerstvo kultúry na niekoľko hodín zavrieť Akropolu, uvádza agentúra The Associated Press. 

Podľa monitorovania služby Copernicus bol minulý mesiac celosvetovo najteplejším júnom v histórii a 13. mesiacom v rade, ktorý lámal rekordy v oblasti vysokých teplôt .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Copernicus Climate Change Service, The Associated Press, NBC News, Foto: treehugger.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies