Slovensko a Nemecko spoločne proti nelegálnej migrácii: Ako ochrániť Schengen?

NETKY.SK • 20 September 2024, 09:11 • 2 min
Slovensko a Nemecko spoločne proti nelegálnej migrácii: Ako ochrániť Schengen?

BRATISLAVA - Téma nelegálnej migrácie bola jednou z kľúčových oblastí dnešného rokovania ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraja Blanára s veľvyslancom Nemeckej spolkovej republiky na Slovensku Thomasom Kurzom.

slovakia

left justify in out

Nemecký veľvyslanec priblížil okolnosti zavedenia dočasných kontrol na všetkých nemeckých pozemných hraniciach. V tejto súvislosti minister Blanár pripomenul, že nelegálna migrácia je spoločný európsky problém a vyžaduje si preto aj spoločné, udržateľné riešenie založené na dohode všetkých členských štátov Európskej únie.

"Schengen nie je plne funkčný, čo dokazujú kontroly na hraniciach viacerých krajín Únie. Ukazuje sa, že Migračný pakt a povinné prerozdeľovanie kvót, ktoré Slovensko od začiatku jednoznačne odmieta, problém nerieši," priblížil šéf diplomacie.

Šéf slovenskej diplomacie informoval nemeckého veľvyslanca, že "SR je pripravená spolupracovať s Nemeckom na európskej pôde v oblastiach, kde oba štáty nachádzajú prieniky, ako je posilnenie aktivít Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (FRONTEX), zintenzívnenie spolupráce s krajinami pôvodu nelegálnych migrantov či ochrany vonkajšej hranice EÚ."

Slovensko spájajú s Nemeckom silné politické, ekonomické aj bezpečnostné vzťahy. K rastúcej dynamike prispieva tiež Akčný plán spolupráce na roky 2023-2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies