Nemci odvracali pohľad. Nezávislé vojnové Chorvátsko vybudovalo najhoršie koncentračné tábory v histórii

NETKY.SK • 8 Máj 2024, 12:00 • 2 min
Nemci odvracali pohľad. Nezávislé vojnové Chorvátsko vybudovalo najhoršie koncentračné tábory v histórii

Chorvátsky režim bol známy svojou brutálnou politikou a bol zodpovedný za prenasledovanie a masové vraždenie rôznych etnických a politických skupín. Ustaša sa v rámci rozsiahlej genocídnej kampane zamerala na Srbov, Židov, Rómov a protifašistických či disidentských Chorvátov a bosnianskych Moslimov.

slovakia

left justify in out

Počas 2. svetovej vojny vznikol 10. apríla 1941 Nezávislý štát Chorvátsko ako bábkový štát nacistického Nemecka a fašistického Talianska. Zahŕňalo väčšinu dnešného Chorvátska a Bosny a Hercegoviny, ako aj niektoré časti dnešného Srbska a Slovinska. Ustaša, chorvátska fašistická organizácia, riadila NDH a viedol ju Ante Pavelić.

Režim bol známy svojou brutálnou politikou a bol zodpovedný za prenasledovanie a masové vraždenie rôznych etnických a politických skupín. Ustaša sa v rámci rozsiahlej genocídnej kampane zamerala na Srbov, Židov, Rómov a protifašistických či disidentských Chorvátov a bosnianskych Moslimov. Odhaduje sa, že pri masakroch Ustaša a v koncentračných táboroch bolo zabitých 350 000 až 450 000 ľudí.

Zomreli státisíce

Najväčším a najznámejším koncentračným táborom bol Jasenovac, ktorý fungoval od 23. augusta 1941 do 22. apríla 1945. Predpokladá sa, že v ňom bolo zabitých viac ako 100 000 ľudí. Medzi ďalšie tábory patrila aj Stara Gradiška, ktorá bola súčasťou komplexu Jasenovac a bolo v nej viac ako 12 790 väzňov. Existovali aj tábory špeciálne pre deti, ako napríklad Jastrebarsko a Sisak, v ktorých bolo v Sisaku najmenej 6 693 detí, väčšinou srbského pôvodu.

Holokaust v NDH mal za následok smrť viac ako 30 000 Židov, pričom mnohí boli zavraždení v táboroch riadených Ustašcami, ako je Jasenovac. Ustašovci boli jedinými nepriateľskými silami v Juhoslávii, ktoré prevádzkovali svoje vlastné vyhladzovacie tábory za účelom vraždenia Židov a členov iných etnických skupín.

Na konci vojny došlo k rozpusteniu NDH a vzniku Socialistickej federatívnej republiky Juhoslávia. Zverstvá spáchané počas tohto obdobia zanechali temné dedičstvo a pripomínajú sa ako niektoré z najstrašnejších udalostí druhej svetovej vojny. Koncentračné tábory, najmä Jasenovac, sú ostrou pripomienkou krutosti spôsobenej nevinným ľuďom v tomto búrlivom období.

Ustašovský režim, formálne známy ako Ustaša – Chorvátske revolučné hnutie, bola chorvátska fašistická a ultranacionalistická organizácia pôsobiaca v rokoch 1929 až 1945. Hnutie založil Ante Pavelić a iní a jeho cieľom bolo vytvoriť nezávislé Chorvátsko, oslobodené od Kráľovstva. Juhoslávie.

Ustašova ideológia bola zmesou fašizmu, rímskeho katolicizmu a chorvátskeho ultranacionalizmu. Zaviazali sa k vytvoreniu Veľkého Chorvátska, ktoré by presahovalo jeho historické hranice, a presadzovali myšlienku rasovo „čistého“ Chorvátska. To viedlo k prenasledovaniu a genocíde Srbov, Židov, Rómov, ale aj antifašistických či disidentských Chorvátov a Bosniakov.

Ideológia smrti

Ustašovci počas 2. svetovej vojny spolupracovali s mocnosťami Osi a po invázii do Juhoslávie v apríli 1941 prevzali moc a vyhlásili Nezávislý štát Chorvátsko. Okamžite začali kampaň teroru a masového vrážd, ktorá zahŕňala prevádzkovanie vlastných vyhladzovacích táborov ako Jasenovac.

Režim bol známy svojou extrémnou brutalitou, ktorá bola taká krutá, že dokonca šokovala niektorých ich nemeckých spojencov. Ich násilné metódy a genocídne politiky boli súčasťou úsilia o etnickú očistu území, ktoré ovládali, a vytvorenie homogénneho chorvátskeho štátu.

Ustašovci zostali pod kontrolou Chorvátska až do mája 1945, keď sa nemecká armáda, ktorá ich chránila, zrútila. Po vojne mnohí členovia Ustaša utiekli, vrátane Pavelića, pretože komunistickí partizáni prevzali moc a založili Socialistickú federatívnu republiku Juhosláviu.

Dedičstvo ustašovského režimu je bolestnou a temnou kapitolou v chorvátskych a európskych dejinách, ktorá sa vyznačuje neľútostným úsilím o etnicky čistý štát a strašnými zverstvami spáchanými v tomto procese.

Medzinárodná reakcia na Nezávislý štát Chorvátsko a jeho zločiny počas druhej svetovej vojny bola zložitá a rôznorodá. Počas nástupu Adolfa Hitlera k moci v Nemecku v roku 1933 podrobne informovali zahraniční tlač a diplomati o vývoji v Nemecku, vrátane správ o sporadickom násilí proti Židom a ďalších znepokojujúcich udalostiach.

V roku 1938 sa medzinárodné spoločenstvo dozvedelo o dvoch udalostiach v Nemecku: nacistickom terore proti Židom po anexii Rakúska (Anschluss) v marci a celoštátnom pogrome 9.-10. novembra (Krištáľová noc), ktoré vyvolali medzinárodné odsúdenie. Prezident USA Franklin D. Roosevelt odvolal amerického veľvyslanca, čo bolo jediným oficiálnym protestom zahraničného lídra.

Keď nemeckí a rakúski Židia hľadali bezpečné útočiská v zahraničí, väčšina krajín zostala neochotná otvoriť svoje dvere. Lídri sa obávali, že prílev židovských utečencov by zaťažil ich ekonomiky a čelil by verejnému nesúhlasu kvôli xenofóbii a antisemitizmu.

Nacistické prenasledovanie

Norimberské zákony, ktoré odobrali nemeckým Židom občianstvo a urobili z nich bezštátne osoby, viedli k zvýšeniu emigrácie. Avšak obmedzujúce imigračné politiky po celom svete obmedzili počet prijatých prisťahovalcov. Spojené štáty napríklad mali kvótu, ktorá umožňovala vstup 25 957 nemeckých prisťahovalcov ročne (zvýšená na 27 370, keď sa kvóty Nemecka a Rakúska spojili v roku 1938). Ale kvôli ďalším požiadavkám bolo v roku 1933 prijatých iba 2 372 nemeckých Židov.

Medzi rokmi 1933 a 1939 mnohé krajiny považovali nacistické prenasledovanie Židov za vnútornú nemeckú politiku. Napriek rastúcemu povedomiu o zverstvách chýbala rozhodná akcia na zásah a holokaust pokračoval.

Občania dnes môžu z tejto histórie čerpať ponaučenie o udalostiach v Nemecku a Európe pred nástupom nacistov k moci. Porozumenie týmto minulým zverstvám nám pomáha reagovať na hrozby genocídy a masových zločinov s bdelosťou a súcitom.

Zhrnutie, medzinárodná reakcia na zločiny NDH bola nedostatočná a tragické dôsledky tohto zlyhania naďalej ovplyvňujú naše chápanie ľudských práv a kolektívnej zodpovednosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: encyclopedia.ushmm.org, www.theholocaustexplained.org, www.ohchr.org, www.cambridge.org foto: The Holocaust Explained
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies