Nemecká rozviedka varuje pred ruskou GRU kvôli kyberútokom

NETKY.SK • 9 September 2024, 12:42 • 2 min
Nemecká rozviedka varuje pred ruskou GRU kvôli kyberútokom

BERLÍN - Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV), nemecká civilná kontrarozviedka, vydal aktuálne varovanie pred jednou z jednotiek ruskej tajnej vojenskej služby GRU.

slovakia

left justify in out

Ide o jednotku 29155, ktorá podľa nemeckých spravodajských služieb uskutočňovala kybernetické útoky na ciele v krajinách NATO a Európskej únie. České spravodajské služby koncom minulého týždňa informovali, že sa pod vedením amerických partnerov podieľali na odhalení kybernetického aktéra spojeného s jednotkou GRU 29155.

Vo vyhlásení na svojej webovej stránke sa BfV odvoláva na varovania zahraničných spravodajských služieb vrátane amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) týkajúce sa ruských globálnych kybernetických aktivít zameraných okrem iného na kritickú infraštruktúru. "V tejto súvislosti sa hovorí o ruskej kybernetickej skupine, ktorá je podľa poznatkov spravodajských služieb USA napojená na GRU 29155," uvádza sa v tlačovej správe BfV.

Podľa nemeckej spravodajskej služby sa kybernetické útoky tejto jednotky zameriavali na siete v členských štátoch NATO, ako aj v krajinách Latinskej Ameriky a Strednej Ázie. Útoky sú zamerané na "kritickú infraštruktúru, ako sú vládne stránky, podniky vo finančnom, dopravnom, energetickom a zdravotníckom sektore""Od začiatku bolo zrejmým cieľom tohto aktéra vysledovať pomoc Ukrajine a narušiť ju," uvádza BfV.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ČTK, Foto: ČTK / Jens Büttner (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies