Kríza vo Volkswagene ohrozuje tisíce pracovných miest: Nemecko čelí zlomovému okamihu v automobilovom priemysle

NETKY.SK • 30 September 2024, 10:15 • 2 min
Kríza vo Volkswagene ohrozuje tisíce pracovných miest: Nemecko čelí zlomovému okamihu v automobilovom priemysle

FRANKFURT NAD MOHANOM - V súvislosti s ťažkosťami v nemeckom automobilovom gigante Volkswagen (VW) je ohrozených niekoľko pracovných miest. Zainteresované strany z rôznych odvetví spolupracujú, aby zabránili kríze v automobilovom priemysle, najmä pokiaľ ide o VW.

slovakia

left justify in out

Začiatkom tohto týždňa zvolal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck "automobilový samit", aby so zástupcami Nemeckého združenia automobilového priemyslu, odborového zväzu zamestnancov IG Metall a popredných výrobcov automobilov, ako sú VW, BMW a Mercedes-Benz, prediskutoval problémy automobilového priemyslu v krajine. Cieľom samitu bolo nájsť spoločný postup na riešenie problémov v odvetví.

Samit nepriniesol okamžité riešenie, ale Habeck sa podľa miestnych médií vyjadril, že vláda navrhne konkrétne opatrenia na riešenie súčasnej krízy. Niektorí analytici uviedli, že to stavia nemecký automobilový priemysel pred "rozhodujúci alebo zlomový" moment.

Podnetom na samit bol prebiehajúci spor v najväčšej európskej automobilke VW. Začiatkom septembra spoločnosť oznámila, že jej vedenie uvažuje o zatváraní závodov doma, keďže predaj v Európe sa v posledných rokoch znižuje.

Využívanie kapacít nemeckých výrobcov automobilov klesá. VW odhalil, že má nadbytočnú kapacitu približne 500 000 automobilov, čo zodpovedá dvom závodom.

Na ilustračnej leteckej snímke z 20. augusta 2023 je pohľad na Volkswagen (Anhui) Automotive Company Limited v meste Hefei vo východočínskej provincii Anhui.
Na ilustračnej leteckej snímke z 20. augusta 2023 je pohľad na Volkswagen (Anhui) Automotive Company Limited v meste Hefei vo východočínskej provincii Anhui.
Zdroj: Xinhua / Guo Chen

Spoločnosť 10. septembra oznámila, že vypovedá pracovné zmluvy, ktoré poskytovali záruky pracovných miest do roku 2029 v šiestich závodoch v Nemecku. Dohody o istote zamestnania sa vo VW uplatňovali desaťročia a ich zrušenie sa všeobecne považuje za predzvesť prepúšťania.

Úvahy o zatvorení závodov v Nemecku, ako aj vypovedanie dohôd o bezpečnosti práce nemajú v histórii automobilky obdobu.

Volkswagen nedávno poprel správy, podľa ktorých je ohrozených až 30 000 pracovných miest v automobilke v Nemecku. Spoločnosť IG Metall v mene zamestnancov otvorene odmietla myšlienku prepúšťania a trvala na tom, že za zvládnutie problémov by malo byť zodpovedné vedenie spoločnosti.

VW je pod tlakom, aby splnil ambiciózny program, ktorý inicioval v roku 2023 a ktorého cieľom je znížiť náklady o 10 miliárd eur do roku 2026. VW v piatok už druhýkrát za posledné tri mesiace znížil svoj ročný odhad. V súčasnosti predpokladá v roku 2024 prevádzkovú ziskovú maržu na úrovni zhruba 5,6 %, čo je pokles z predtým predpokladaného rozpätia 6,5 až 7 %. Spoločnosť znížila svoju prognózu ziskovosti už v júli, čiastočne kvôli očakávaným výdavkom na závod Audi v Bruseli.

Kríza VW má ďalekosiahly vplyv na nemecký automobilový priemysel a môže sa dokonca preniesť aj do iných pilierových odvetví.

Automobilovému priemyslu hrozí, že v budúcnosti stratí podiel na trhu v prospech konkurencie, čo by mohlo spôsobiť, že strojársky priemysel stratí svoj kľúčový národný odbytový trh, upozorňuje správa, ktorú tento mesiac zverejnil Zväz nemeckého priemyslu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Borneo Bulletin / AP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies