Nemecký kancelár Scholz je ochotný kandidovať v druhom volebnom období

NETKY.SK • 25 Júl 2024, 18:44 • 2 min
Nemecký kancelár Scholz je ochotný kandidovať v druhom volebnom období

BERLÍN - Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyjadril ochotu uchádzať sa o druhé funkčné obdobie v národných voľbách v roku 2025. Čaká sa však na jeho oficiálnu nomináciu Sociálnodemokratickou stranou (SPD).

slovakia

left justify in out

"Znova budem kandidovať na post kancelára," povedal Scholz na letnej tlačovej konferencii v Berlíne a zdôraznil, že SPD je ako strana "veľmi jednotná". "Všetci sme rozhodnutí ísť do ďalšej federálnej volebnej kampane spolu a vyhrať," povedal.

Popri riešení rozpočtových problémov je podľa Scholza kľúčovou úlohou vlády sprísniť pravidlá migrácie, pričom nedostatok kvalifikovaných pracovníkov treba riešiť prilákaním talentov zo zahraničia. Imigrácia stabilizuje Nemecko, povedal Scholz, ale „tí, ktorí nemôžu zostať, musia odísť“.

Scholzovo prvé funkčné obdobie bolo charakterizované pandémiou COVID-19, energetickou krízou a hospodárskym poklesom. V snahe riešiť problémy je jeho vládna koalícia v zásadných otázkach rozdelená, pričom mnohé nezhody sa dostali na verejnosť.

Voličská podpora SPD a jej dvoch koaličných partnerov, Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelených, sa v posledných mesiacoch zmenšila. Odrazilo sa to v prieskumoch verejnej mienky, ako aj na zlých výsledkoch európskych volieb minulý mesiac.

Vládne strany získali len tretinu hlasov, SPD získala 13,9 percenta, čo je jej najhorší výsledok v celoštátnych voľbách. Na vrchole sa umiestnili protichodná konzervatívna únia CDU/CSU a pravicová Alternatíva pre Nemecko (AFD), ktoré spolu dosiahli viac ako 45 percent.

V rebríčku spokojnosti s nemeckými politikmi je kancelárka v strede poľa. Najväčšiu dôveru od voličov dostáva jeho stranícky kolega Boris Pistorius, minister obrany, nasledovaný členmi CDU/CSU, ktorí majú v súčasnosti len vládnu zodpovednosť na štátnej úrovni.

Scholz dúfa, že v období pred federálnymi voľbami v septembri 2025 získa späť voličskú podporu plánmi na modernizáciu a súdržnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Li Hanlin
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies