Neplodnosť postihuje každého šiesteho človeka na svete

NETKY.SK • 4 Apríl 2023, 11:00 • 2 min
Neplodnosť postihuje každého šiesteho človeka na svete

ŽENEVA - Neplodnosť postihuje každého šiesteho človeka na svete, vyplýva zo správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zverejnenej v pondelok.

slovakia

left justify in out

V správe sa uvádza, že s neplodnosťou má skúsenosť 17,8 percenta dospelej populácie v krajinách s vysokým príjmom a 16,5 percenta dospelých ľudí v krajinách so stredne vysokým a nízkym príjmom. Podľa generálneho riaditeľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa to potvrdzuje, že neplodnosť nerobí rozdiely. "Samotný podiel postihnutých ľudí poukazuje na potrebu rozšíriť starostlivosť o plodnosť a zaistiť, že táto záležitosť sa už viac nebude v zdravotníckych výskumoch a stratégiách odsúvať na vedľajšiu koľaj," uviedol Tedros.

 

Dodal, že cieľom je zabezpečiť dostupné bezpečné, účinné a finančné dostupné spôsoby dosiahnutia rodičovstva pre osoby, ktoré sa o to usilujú. WHO definuje neplodnosť ako ochorenie reprodukčného systému muža alebo ženy, ktoré je vymedzené neschopnosťou otehotnieť po 12 a viac mesiacoch nechráneného pohlavného styku. "Môže to človeka značne vyviesť z rovnováhy, vyvolať stigmu a finančné ťažkosti a ovplyvniť mentálne a psychosociálne zdravie človeka," uvádza WHO. Prevencia, diagnostika a liečba neplodnosti je stále nedostatočne financovaná a z dôvodu vysokých finančných nárokov nedostupná. Jej prístupnosť pritom obmedzuje aj sociálna stigma, uvádza sa v správe WHO. Svetová zdravotnícka organizácia správu zostavila po vyhodnotení 133 vybraných štúdií pochádzajúcich z rokov 1990 až 2021. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies