BRATISLAVA - Poslanci NRSR schválili povinné a bezplatné darovanie potravín väčšími obchodníkmi pre charitu po dátume minimálnej trvanlivosti.
Štvrtok 28. novembra schválili poslanci nový zákon, vďaka ktorému sa obmedzí plytvanie jedlom. Novela zákona o potravinách, ktorú navrhla poslankyňa NR SR za SNS Eva Antošová však v druhom čítaní prešla mnohými zmenami, práve cez jej pozmeňujúce návrhy. Najväčšou schválenou zmenou cez pozmeňujúci návrh oproti pôvodnému bolo nové stanovenie dátumu účinnosti novely z 1. januára 2020 na 1. januára 2024.
Plytvanie potravinami je aj plytvaním zdrojmi
"Vzhľadom na nevyhnutnosť poskytnúť prevádzkovateľom i charitatívnym organizáciám dostatok času na prispôsobenie novej právnej úprave a vytvoriť a prispôsobiť si skladovacie kapacity sa navrhlo odložiť účinnosť tejto právnej úpravy o 4 roky," ozrejmila zmeny Eva Antošová. Slováci podľa poslankyne plytvajú s potravinami a novela zákona o potravinách by toto plytvanie mohla výrazne znížiť. "Celý svet sa borí s plytvaním potravinami. Až tretina celosvetovej produkcie potravín končí ako odpad. Za týmito číslami nezaostáva ani SR, kde 700 tis. ton potravín končí ročne v košoch. Tieto potraviny, ktoré doteraz putovali do koša, môžu byť použité práve pre charitu. Plytvanie potravinami je aj plytvaním zdrojmi," uviedla v pléne Antošová.
Plytvanie potravinami v číslach
Každý Slovák vyhodí ročne priemerne 111 kilogramov potravín, z nich najčastejšie chlieb a pečivo (35 %). Najviac plytvá potravinami mladá a stredná generácia. Cez pozmeňujúci návrh sa schválilo aj nové znenie pôvodného návrhu.
"Prevádzkovateľ, ktorý uvádza na trh potraviny v prevádzkarni s predajnou plochou väčšou ako 400 metrov štvorcových, bude od 1. januára 2024 povinný uzatvoriť zmluvu o darovaní potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, len ak sú bezpečné, aspoň s jednou osobou vykonávajúcou činnosť s verejnoprospešným účelom v oblasti poskytovania sociálnej pomoci, humanitárnej starostlivosti alebo sociálnych služieb, pričom od nej nemôže za tieto potraviny požadovať akékoľvek priame alebo nepriame plnenie," píše sa v schválenej novele.
Potravinami plytváme od počiatočnej poľnohospodárskej produkcie až po spotrebu v domácnostiach. Podľa organizície Free Food každoročne v koši skončí až:
30 % všetkých obilnín
20 % mliečnych výrobkov
45 % zeleniny a ovocia
20 % olejnatých semien a strukovín
35 % rýb a plodov mora
45 % koreňovej zeleniny a hľúz
20 % mäsa
Potraviny budú musieť byť registrované
Charitatívna organizácia môže nakladať s potravinami po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti až po jej registrácii, pričom je povinná pred začatím činnosti požiadať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o vykonanie úradnej kontroly každej výdajne charitatívnej organizácie.
Maloobchodným prevádzkam, ktoré majú predajnú plochu menej ako 400 metrov štvorcových, bude zachovaná možnosť uzatvoriť zmluvu o darovaní potravín, ktorým uplynul dátum minimálnej spotreby. Viac informácií o plytvaní potravín sa dozviete vo videu iniciatívy Free Food.
Zdroj: Free Food
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies