Netanjahu: Ak opustíme Filadelfský koridor, Hamas bude môcť znovu zbrojiť a zopakovať incident zo 7. októbra

NETKY.SK • 3 September 2024, 11:18 • 2 min
Netanjahu: Ak opustíme Filadelfský koridor, Hamas bude môcť znovu zbrojiť a zopakovať incident zo 7. októbra

JERUZALEM - Premiér Benjamin Netanjahu sa v pondelok večer bránil proti obvineniam z blokovania dohody o rukojemníkoch a dôrazne obhajoval podľa neho "strategickú nevyhnutnosť" ponechať izraelské jednotky rozmiestnené pozdĺž takzvaného Filadelfského koridoru pozdĺž hranice Gazy s Egyptom.

slovakia

left justify in out

Netanjahu počas zriedkavej tlačovej konferencie v Jeruzaleme zdôraznil, že 14-kilometrový pás zeme je pre Izrael nevyhnutný na dosiahnutie jeho vojnových cieľov.

Tvrdil, že ak by sa IDF stiahli dokonca aj na 42-dňovú prvú fázu dohody v snahe zabezpečiť prepustenie mnohých žijúcich rukojemníkov, už by sa nikdy nemohli vrátiť, a tak by Hamas mohol znovu vyzbrojiť, oživiť a uskutočniť mnoho ďalších masakrov zo 7. októbra.

Odmietol tvrdenie, že šesť rukojemníkov, ktorých minulý týždeň v Gaze zavraždil Hamas, bolo zabitých preto, lebo jeho podmienky zabránili dohode. "Nepodarilo sa nám ich vyslobodiť. Boli sme veľmi blízko. Je to hrozné," povedal. "Ale nestalo sa to kvôli tomuto rozhodnutiu (o filadelfskom koridore.) Stalo sa to predovšetkým preto, že oni (Hamas) nechcú dohodu," povedal. "Hľadám všetky prostriedky... aby som ich dostal domov," povedal o rukojemníkoch.

Líder opozície Jair Lapid označil jeho vyjadrenia za nepodložené politické špekulácie, ktorých cieľom je udržať koalíciu pohromade. Lapid poznamenal, že Netanjahu mal roky na opätovné dobytie Filadelfie a neobťažoval sa tým, a IDF na to poslal až po ôsmich mesiacoch súčasnej vojny.

Pohľad na Filadelfský koridor medzi južným pásmom Gazy a Egyptom 15. júla 2024.
Pohľad na Filadelfský koridor medzi južným pásmom Gazy a Egyptom 15. júla 2024.
Zdroj: Flash 90 / Oren Cohen

Líder opozície Lapid povedal, že strašná pravda o Netanjahuovom stanovisku je, že "on sa nedohodne. Nevráti naše deti domov." Lapid vyzval "zodpovednejších" ľudí v Netanjahuovej koalícii, aby mu dali ultimátum: "Môžete mu povedať, že ak nebude dohoda, nebude vláda."

Fórum rodín rukojemníkov prisľúbilo zintenzívniť "boj za návrat rukojemníkov" a obvinilo premiéra zo "zločineckej nedbanlivosti".

 

Zásoby "kyslíka" pre Hamas

Na začiatku svojho pripraveného vystúpenia Netanjahu vyhlásil, že vojnové ciele Izraela sú "zničiť Hamas, vrátiť všetkých našich rukojemníkov, zabezpečiť, aby Gaza už viac nepredstavovala hrozbu pre Izrael, a bezpečne vrátiť obyvateľov severnej hranice", a tvrdil, že "tri z týchto vojnových cieľov prechádzajú cez jedno miesto: Filadelfský koridor. To je potrubie Hamasu na dodávku kyslíka a vyzbrojovanie."

Netanjahu premietol na stenu za sebou mapu Izraela a Gazy a poznamenal, že po stiahnutí vojsk v roku 2005 Izrael kontroloval všetky hranice Gazy okrem tej s Egyptom a práve cez túto hranicu sa do pásma dostávali zbrane.

"Os zla potrebuje Filadelfskú os," vyhlásil s odkazom na Irán a jeho zástupcov a argumentoval, že práve preto ju Izrael "musí kontrolovať" a "natrvalo potvrdiť, že sme tam".

Podľa jeho slov "význam a dôležitosť" izraelskej kontroly nad Filadelfskou oblasťou spočíva v tom, "aby sme zaistili, že nebudeme mať ďalší 7. október a ďalší 7. október a ďalší 7. október, ako sľúbil Hamas".

Minister obrany Yoav Gallant sa stretáva s vojakmi pozdĺž Filadelfského koridoru, hraničnej oblasti medzi Egyptom a Gazou, 21. augusta 2024.
Minister obrany Yoav Gallant sa stretáva s vojakmi pozdĺž Filadelfského koridoru, hraničnej oblasti medzi Egyptom a Gazou, 21. augusta 2024.
Zdroj: Defense Ministry / Ariel Heremoni

Netanjahu kritizoval Egypt za to, že nezabezpečil hranicu, a zdôraznil, že pred dvadsiatimi rokmi, pred stiahnutím sa z Gazy v roku 2005, vyzval vtedajšieho premiéra Ariela Šarona, aby si ponechal kontrolu nad koridorom.

Dodal, že neskôr počas niekoľkých vlád bojoval proti vojenskému posilňovaniu Hamasu, ale v opätovnom získaní Gazy mu bránil nedostatok medzinárodnej a domácej legitimity.

Netanjahu sa na domácej pôde stal terčom obrovskej kritiky za to, že údajne blokuje dohodu, keď od júla trvá na tom, aby Izrael naďalej kontroloval Filadelfský koridor a centrálny koridor Netzarim v Gaze, ktorý oddeľuje sever pásma od jeho juhu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Times Of Israel, Foto: Flash 90 / Chaim Goldberg
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies