Netanjahu: Izrael nezmenil svoje požiadavky o dohode o prímerí

NETKY.SK • 30 Júl 2024, 10:45 • 2 min
Netanjahu: Izrael nezmenil svoje požiadavky o dohode o prímerí

JERUZALEM - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil v pondelok palestínske hnutie Hamas z toho, že bráni uzatvoreniu dohody o prímerí v Pásme Gazy a prepustení väzňov. Zároveň poprel tvrdenie hnutia, že Izrael požadoval zahrnutie nových požiadaviek do dohody.

slovakia

left justify in out

Hamas v pondelok obvinil Netanjahua z toho, že pridal po najnovších rokovaniach, ktoré sa konali cez sprostredkovateľov, k dohode o prímerí podporovanej Spojeným štátmi nové podmienky a požiadavky. Netanjahu to však poprel a naopak obvinili Hamas z toho, že trvá na niekoľkých zmenách v pôvodnej dohode.

Izrael podľa Netanjahua nezmenil žiadnu zo svojich podmienok a podľa premiérovej kancelárie sa drží svojich zásad podľa pôvodného návrhu dohody. Tie sa týkajú maximálneho počtu prepustených rukojemníkov, ktorí sú stále na žive. Ďalej požiadavky, aby mal Izrael plnú kontrolu nad hraničným koridorom medzi Gazou a Egyptom a zabráneniu toho, aby sa na sever Pásma Gazy vrátili zbrane a palestínski militanti.

Washington, ktorý rozhovory zastrešuje, opakovane vyhlásil, že dohoda o prímerí je na dosah. Hamas pritom podľa agentúry Reuters chce konflikt v Pásme Gazy ukončiť dohodou o prímerí. Netanjahu však trvá na tom, že vojna sa skončí len v prípade porážky Hamasu. Medzi bojujúcimi stranami pretrvávajú aj nezhody ohľadom spôsobu implementácie dohody.

Sprostredkovatelia rokovaní Katar a Egypt, podporovaní Spojenými štátmi, pritom opakovane uviedli, že dvere pre viac rokovaní zostávajú otvorené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Foto: France 24 / AP / Alex Brandon
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies