Niektorí ľudia skrátka milujú drámu, iní potrebujú pokojný život. Zistili sme, prečo je to tak

NETKY.SK • 15 September 2024, 13:11 • 2 min
Niektorí ľudia skrátka milujú drámu, iní potrebujú pokojný život. Zistili sme, prečo je to tak

Niektorí ľudia milujú drámu, zatiaľ čo iní potrebujú pokojný život. Tieto rozdiely môžu byť spôsobené rôznymi faktormi, vrátane emocionálnej reaktivity, hľadania adrenalínu, psychologických potrieb, biologických a genetických faktorov, ako aj výchovy a prostredia. Pochopenie týchto faktorov nám môže pomôcť lepšie porozumieť sebe a ostatným a nájsť spôsoby, ako dosiahnuť rovnováhu a spokojnosť v našom živote.

slovakia

left justify in out

V našom každodennom živote stretávame rôznych ľudí. Niektorí z nich sa zdajú byť magnetom na drámu, zatiaľ čo iní preferujú pokoj a harmóniu. Prečo je to tak? Čo spôsobuje, že niektorí ľudia vyhľadávajú konflikty a emocionálne výkyvy, zatiaľ čo iní túžia po stabilite a pokoji? V tomto článku sa pokúsime odpovedať na tieto otázky a preskúmať rôzne faktory, ktoré ovplyvňujú naše správanie a preferencie.

Stalo sa vám niekedy, že ste sa tak zamotali do dramatickej situácie, že je to na určitej úrovni skutočne zábavné? Keď sa ponoríte trochu hlbšie do toho, prečo sú ľudia niekedy tak priťahovaní k dráme, veci začnú byť veľmi zaujímavé – poďme preskúmať prečo!

Dráma ako štít?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo niektorí ľudia milujú drámu, je ich vysoká emocionálna reaktivita. Títo jedinci prežívajú emócie intenzívnejšie ako ostatní, čo môže viesť k zvýšeným reakciám na každodenné situácie. Pre nich je dráma spôsobom, ako sa vyrovnať s intenzívnymi pocitmi a získať pozornosť, ktorú potrebujú na uspokojenie svojich emocionálnych potrieb.

Pre mnohých nie je príťažlivosť drámy len o vzrušení z toho, že sa do nej zamotáte. Môže to byť spôsob, ako sa chrániť pred našimi vlastnými pocitmi. Zameraním sa na problémy a činy iných ľudí vytvárame rozptýlenie od našich vlastných, najmä emócií, s ktorými sa len ťažko vyrovnávame.

Táto snaha o vonkajšie vzrušenie nás odvádza od hlbších, skutočnejších momentov, ktoré definujú náš vnútorný emocionálny svet. Namiesto toho sa premietame cez iné aspekty života – ako je vytváranie alebo zapájanie sa do drámy. Často sú v hľadáčiku chytení iní.

Pre mnohých nie je príťažlivosť drámy len o vzrušení z toho, že sa do nej zamotáte. Môže to byť spôsob, ako sa chrániť pred našimi vlastnými pocitmi.
Pre mnohých nie je príťažlivosť drámy len o vzrušení z toho, že sa do nej zamotáte. Môže to byť spôsob, ako sa chrániť pred našimi vlastnými pocitmi.
Zdroj: foto: inc.com

Podvedomé vyhľadávanie adrenalínu

Ďalším faktorom je hľadanie adrenalínu. Niektorí ľudia majú tendenciu vyhľadávať vzrušenie a riziko, čo môže viesť k častým konfliktom a dramatickým situáciám. Títo jedinci sa často nudia v pokojnom prostredí a potrebujú neustále podnety, aby sa cítili živí a angažovaní. Dráma im poskytuje potrebnú dávku adrenalínu a vzrušenia, ktoré im pomáha prekonať monotónnosť každodenného života.

Tento nával intenzívnych emócií môže byť návykový, podobne ako správanie, ktoré hľadá vzrušenie pri extrémnych športoch alebo dobrodružných aktivitách. Zvýšený emocionálny stav, či už je to spôsobené konfliktom, chaosom alebo nepredvídateľnosťou dramatických situácií, sa môže stať do istej miery návykovým, čo vedie jednotlivcov k tomu, aby vyhľadávali tieto zážitky, aby sa cítili živšie alebo stimulovanejšie.

Ak niekto nemá zdravé metódy hľadania vzrušenia, vytvorenie drámy je jednoduchý spôsob, ako to dosiahnuť.

Ľudia so sklonom k ​​dráme len zriedka zostávajú v úzadí alebo na okraji. Aj keď dokážu potlačiť nutkanie byť stredobodom pozornosti. Byť uprostred akcie nad rámec života má tendenciu spôsobiť, že sa cítia dôležití. Zameriavajú sa na negatívne alebo vzrušujúce prvky života iných ľudí. Často nájdete ľudí, ktorí sú závislí na dráme, pohltených tým, čo sa deje v životoch iných. V tejto krajine narastá prevalencia osamelosti a bez pocitu videnia a počutia je ľahké nechať sa rozptyľovať ľuďmi okolo nás.

Niektorí ľudia majú tendenciu vyhľadávať vzrušenie a riziko, čo môže viesť k častým konfliktom a dramatickým situáciám. Títo jedinci sa často nudia v pokojnom prostredí a potrebujú neustále podnety, aby sa cítili živí a angažovaní.
Niektorí ľudia majú tendenciu vyhľadávať vzrušenie a riziko, čo môže viesť k častým konfliktom a dramatickým situáciám. Títo jedinci sa často nudia v pokojnom prostredí a potrebujú neustále podnety, aby sa cítili živí a angažovaní.
Zdroj: foto: Getty Images

Nízke sebavedomie či komunitné správanie

Psychologické potreby tiež zohrávajú dôležitú úlohu. Niektorí ľudia majú silnú potrebu byť stredobodom pozornosti a dráma im poskytuje príležitosť na to, aby sa cítili dôležití a videní. Títo jedinci môžu mať nízke sebavedomie a dráma im pomáha kompenzovať ich vnútorné neistoty. Konflikty a dramatické situácie im umožňujú získať pozornosť a uznanie, ktoré im chýba v bežnom živote.

Niektorí jednotlivci môžu použiť drámu ako prostriedok na hľadanie potvrdenia alebo pocitu vlastnej hodnoty.
Byť zapojený do dramatických situácií môže ponúknuť príležitosť cítiť sa potrebný, dôležitý alebo významný. Ľudia môžu získať pocit zmysluplnosti alebo naplnenia hraním určitých rolí v týchto situáciách, ktoré môžu dočasne uspokojiť potrebu uznania alebo uznania. Dráma však nie je udržateľná, keď sa chcete sústrediť na svoj dlhodobý rast.

Zapájanie sa do dramatických situácií môže niekedy podporiť pocit komunity alebo spolupatričnosti. Keď ľudia zdieľajú spoločné intenzívne zážitky, môže to vytvoriť silné sociálne väzby. Dráma, akokoľvek škodlivá môže byť pre tých, ktorí sú v hľadáčiku, môže slúžiť ako prostriedok spojenia s ostatnými, či už poskytnutím spoločnej témy konverzácie, pocitu kamarátstva proti spoločnému „nepriateľovi“ alebo dokonca spôsobom, ako upevniť vzťahy prostredníctvom vzájomnej podpory.

Niektorí ľudia majú silnú potrebu byť stredobodom pozornosti a dráma im poskytuje príležitosť na to, aby sa cítili dôležití a videní. Títo jedinci môžu mať nízke sebavedomie a dráma im pomáha kompenzovať ich vnútorné neistoty.
Niektorí ľudia majú silnú potrebu byť stredobodom pozornosti a dráma im poskytuje príležitosť na to, aby sa cítili dôležití a videní. Títo jedinci môžu mať nízke sebavedomie a dráma im pomáha kompenzovať ich vnútorné neistoty.
Zdroj: foto: hackspirit.com

Cítia nedostatok kontroly

Ich neschopnosť ovládať (alebo predvídať) vonkajší svet vedie k pocitu ohromenia, bezmocnosti a prenasledovania. Je to niečo, čo zažívame všetci, ale je to akútne pre tých, ktorí majú sklony k dráme.
Povedzme, že ste odbočili z kruhového objazdu nesprávne. Pre mnohých ľudí je to menšia nepríjemnosť alebo chyba.

Ale pre závislého na dráme je to nespravodlivá katastrofa, ktorá sa im stala.

Niektorí ľudia sú len nevedomí, nešťastní a naplnení vo svojich životoch a nechcú, aby boli iní šťastní a naplnení. Takže môžu vytvoriť zbytočnú drámu, aby sa ostatní cítili zle. Môžu vytvárať alebo spôsobiť drámu, pretože sa naozaj necítia dobre z toho, kým sú, takže im to môže dočasne pomôcť zvýšiť ich náladu spôsobením alebo vytvorením drámy.

Pokoj a harmónia 

Na druhej strane, existujú ľudia, ktorí preferujú pokojný život bez zbytočných konfliktov. Títo jedinci majú tendenciu vyhýbať sa dramatickým situáciám a hľadajú harmóniu vo svojom okolí. Pre nich je pokojný život spôsobom, ako sa vyrovnať so stresom a udržať si vnútornú rovnováhu. Títo ľudia často vyhľadávajú stabilitu a predvídateľnosť, čo im pomáha cítiť sa bezpečne a spokojne.

Biologické a genetické faktory tiež môžu ovplyvniť naše správanie a preferencie. Niektorí vedci sa domnievajú, že naše gény môžu hrať úlohu v tom, ako reagujeme na stres a emocionálne podnety. Tí, ktorí majú genetickú predispozíciu k vyššej emocionálnej reaktivite, môžu byť náchylnejší k vyhľadávaniu dramatických situácií. Naopak, tí, ktorí majú nižšiu emocionálnu reaktivitu, môžu preferovať pokojný a stabilný život.

Na druhej strane, existujú ľudia, ktorí preferujú pokojný život bez zbytočných konfliktov. Títo jedinci majú tendenciu vyhýbať sa dramatickým situáciám a hľadajú harmóniu vo svojom okolí.
Na druhej strane, existujú ľudia, ktorí preferujú pokojný život bez zbytočných konfliktov. Títo jedinci majú tendenciu vyhýbať sa dramatickým situáciám a hľadajú harmóniu vo svojom okolí.
Zdroj: foto: ourfabriq.com

Vplyv výchovy a prostredia

Výchova a prostredie, v ktorom sme vyrastali, tiež zohrávajú dôležitú úlohu. Deti, ktoré vyrastali v chaotickom a nestabilnom prostredí, môžu mať tendenciu vyhľadávať drámu aj v dospelosti. Naopak, deti, ktoré vyrastali v pokojnom a stabilnom prostredí, môžu preferovať harmóniu a vyhýbať sa konfliktom. Naše skúsenosti z detstva môžu formovať naše správanie a ovplyvniť naše preferencie v dospelosti.

Väčšina ľudí verí, že nemôžu prežiť bez vytvárania drámy kvôli ich neschopnosti správne komunikovať s ostatnými. Niekedy boli jednotlivci vychovávaní alebo vychovávaní rodičmi alebo opatrovateľmi, ktorí milovali drámu, a tak komunikovali vo svojej rodine. Iní sa možno naučili milovať drámu prostredníctvom sociálnych médií, rovesníkov a priateľov, ktorí sú dramatickí alebo milujú drámu.

Ako z kola drámy von?

Vymaniť sa z dramatického cyklu znamená obrátiť sa dovnútra. Je to o prijatí našich emócií, dobrých aj náročných. Iba porozumením a prijatím týchto pocitov skutočne objavíme svoju emocionálnu inteligenciu a začneme sa lepšie spoznávať.

V skutočnosti, aj keď príťažlivosť k dráme môže sľubovať zábavný a rušný život, skutočná hĺbka spočíva v objatí a pochopení našich autentických emócií. Presunutie pozornosti z vonkajšieho chaosu do nášho vnútorného emocionálneho sveta umožňuje skutočnejší, plnohodnotnejší život, ktorý presahuje dočasné lákadlo neustáleho vzrušenia.

Dramatických ľudí možno nájsť takmer všade v spoločnosti a najmä vo vzťahoch, medzi priateľmi a kolegami. Dramatickí ľudia vám môžu urobiť život neznesiteľným, ak to dovolíte. Preto je najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť dráme, vyhýbať sa ľuďom, ktorí vytvárajú a spôsobujú drámu.

Ak máte radi drámu a ste ochotní sa zmeniť, potom je to dobrý krok. Zmeniť svoje spôsoby je skvelý spôsob, ako ovplyvniť zmenu u ostatných. Ak ľudia vidia, že sa skutočne snažíte vyhýbať dráme, môžu byť vami ovplyvnení a rozhodnú sa urobiť to isté.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: womanandhomemagazine.co.za, cnbc.com, ellblocklegendz.com. titulná foto: Getty Images
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies