Nitra: Spor o výstavbe 220 nájomných bytov skončil na súde

NETKY.SK • 26 Júl 2024, 10:24 • 2 min
Nitra: Spor o výstavbe 220 nájomných bytov skončil na súde

NITRA - Spor o výstavbe 220 nájomných bytov na Tehelnej ulici v Nitre sa skončí na súde. Mesto Nitra dostalo v stredu vyrozumenie zo strany developera o žalobe. Dôvodom je, že samospráva neakceptovala navýšenie sumy výstavby zo 16,4 milióna eur na 21,8 milióna eur. Spoločnosť Dynamik Real 2 navýšenie zdôvodnila ekonomickými dopadmi pandémie a vojny na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

"Tento návrh nemohlo Mesto Nitra akceptovať hneď z niekoľkých dôvodov. V prvom rade, mesto by sa jeho prijatím správalo nehospodárne, keďže považuje navýšenie o viac ako 5 miliónov eur, teda o vyše 30 percent pôvodnej sumy, za neadekvátne a bez uskutočnenia nového verejného obstarávania za vysoko rizikové," uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Ďalším dôvodom je, že návrh presahoval limity na prefinancovanie zo zdrojov Štátneho fondu rozvoja bývania. Mesto Nitra zároveň disponuje vyjadrením Úradu pre verejné obstarávanie, ktorý nepovažoval sumu navrhovanú developerom za korektnú. Stavebník rozporuje zánik zmluvy zo strany samosprávy.

Dynamik Holding uviedol, že "počas dvojročných rokovaní sa Úrad pre verejné obstarávanie vyjadril, že zvýšenie ceny do 50 percent je v súlade so zákonom." Predložili i rozsiahlu analýzu, ktorou odôvodnili potrebu a primeranosť navýšenia ceny.

Mesto argumentuje, že sa snažilo dohodnúť navýšenie ceny len od vypuknutia vojny, čo zodpovedalo interpretácii Úradu pre verejné obstarávanie. Takéto riešenie developer opakovane odmietol.

Firma mestu ponúkla prevzatie rizika, ak v čase odpredaja mestských bytov nebudú limity Štátneho fondu rozvoja bývania na úrovni, ktorá bude kryť požadovanú kúpnu cenu, zaplatí rozdiel.

"Toto riešenie bolo po konzultácii na Štátnom fonde rozvoja bývania označené za neuskutočniteľné, keďže nie je v súlade s podmienkami na získanie úveru," argumentuje mesto. Radnica by preto musela hľadať iné zdroje.

Develeoper tiež tvrdí, že oficiálny index Štatistického úradu SR, ktorý vyjadruje mieru zvýšenia cien stavebných prác, je za toto obdobie nad navýšením, ktoré požadoval. Podľa mesta nie je pravdou, že developer išiel pod oficiálne indexy, ale naopak, viaceré významné komodity indexoval oveľa vyšším percentom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mesto Nitra, Dynamik Real 2, Foto: kami-profit.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies