Nitriansky kraj investuje do zdravotnej starostlivosti: Dotácie pre lekárov a nové pracovné miesta

NETKY.SK • 21 Október 2024, 11:43 • 2 min
Nitriansky kraj investuje do zdravotnej starostlivosti: Dotácie pre lekárov a nové pracovné miesta

NITRA - Nitriansky samosprávny kraj prerozdelil takmer 250 000 eur na podporu a rozvoj zdravotnej starostlivosti. Dotácie sú zamerané na zvýšenie počtu lekárov v chýbajúcich odboroch a podporu nových ambulancií.

slovakia

left justify in out

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) tento rok prerozdelil takmer 250 000 eur formou dotácií, ktoré majú podporiť rozvoj a zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti v regióne. Cieľom tejto iniciatívy je najmä zvýšiť počet zdravotníckych odborníkov, predovšetkým špecialistov, a zlepšiť pokrytie nedostatočných oblastí.

Dotácie sú určené na podporu rozvoja ambulantnej zdravotnej starostlivosti a zlepšenie podmienok pre nových lekárov, vrátane tých, ktorí plánujú atestácie v oblastiach so zvýšeným dopytom po špecializovanej starostlivosti.

Podľa informácií NSK sa dlhodobo potýkajú s problémom akútnych nedostatkov všeobecných lekárov a pediatrov, pričom zároveň rastie počet lekárov, ktorí sa nachádzajú v dôchodkovom veku.

Na tento problém reaguje samospráva poskytovaním nenávratných finančných príspevkov, ktoré môžu pomôcť mladým začínajúcim lekárom získať potrebnú podporu, ako aj motivovať lekárov k práci v regiónoch, kde je ich najväčší nedostatok.

Výzvy NSK sú zamerané na rôzne formy podpory. Okrem podpory pri zriaďovaní alebo preberaní ambulancií sú k dispozícii aj príspevky na podporu zdravotnej starostlivosti na komunitnej úrovni.

Taktiež je možné uchádzať sa o príspevok na bývanie pre rezidentov, ktorí prichádzajú do špecializačných odborov s nedostatkom lekárov, ako sú všeobecné lekárstvo, pediatria, pneumológia, reumatológia, detská psychiatria, endokrinológia, pediatrická endokrinológia a diabetológia.

Tento príspevok môže dosiahnuť maximálne 1 200 eur ročne na jedného lekára. Ďalšou formou podpory je podpora na vytvorenie nového lekárskeho pracovného miesta. Tento príspevok je určený lekárom poskytujúcim zdravotnú starostlivosť v ambulanciách všeobecných lekárov pre dospelých a deti.

Maximálna výška dotácie v tejto výzve je 44 000 eur za rok. Cieľom je nielen stabilizovať, ale aj zvýšiť počet zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú ochotní pracovať v oblastiach, kde je ich najväčší nedostatok.

"Tieto dotácie sú jedným z našich nástrojov, ako zabezpečiť kvalitnú zdravotnú starostlivosť aj v oblastiach, kde je to náročnejšie. Veríme, že týmto spôsobom pomôžeme vytvoriť stabilné pracovné podmienky a motivovať mladých odborníkov, aby sa usadili a poskytovali svoje služby v regióne," uviedla Andrea Žáková, vedúca Odboru zdravotníctva Úradu NSK.

Samospráva sa tak snaží nielen reagovať na aktuálne výzvy v oblasti zdravotnej starostlivosti, ale aj investovať do budúcnosti, aby zabezpečila dostupnú a kvalitnú starostlivosť pre všetkých obyvateľov Nitrianskeho kraja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NSK, Odbor zdravotníctva Úradu NSK, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies