Nová publikácia o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi: Príbeh veľkého Slováka ožije v knižnej podobe

NETKY.SK • 11 Október 2024, 17:38 • 2 min
Nová publikácia o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi: Príbeh veľkého Slováka ožije v knižnej podobe

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok predstavil 11. októbra 2024 novú publikáciu „VEĽKÝ MALÝ MUŽ / MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK“, zostavenú archivárkami Slovenského národného archívu. Kniha ponúka unikátny pohľad na život a dielo jedného zo zakladateľov prvej Československej republiky, pričom vychádza v roku 105. výročia jeho tragickej leteckej havárie. Obsahuje množstvo písomných a fotografických prameňov, ktoré zachytávajú jeho sny, úspechy, ako aj osobné trápenia a pochybnosti.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol v piatok 11. októbra 2024 do života novú publikáciu VEĽKÝ MALÝ MUŽ / MILAN RASTISLAV ŠTEFÁNIK, ktorú zostavili archivárky Slovenského národného archívu.

Pokrstená bola za účasti autoriek, pranetere M. R. Štefánika pani Tamary Dudášovej a riaditeľa Slovenského národného archívu Igora Adamca.

Kniha približuje osobnosť Milana Rastislava Štefánika na základe bohatých písomných a fotografických prameňov, ktoré uchováva Slovenský národný archív patriaci pod ministerstvo vnútra. Vychádza v roku, keď si pripomíname 105. výročie leteckej havárie, pri ktorej zahynul jeden zo zakladateľov prvej Československej republiky.

Kolektív archivárok – Miriam Kuzmíková, Erika Javošová, Michaela Weinštuková a Petra Hagoňová – ponúka vlastný neučebnicový pohľad na tohto veľkého Slováka, v ktorého osobe sa spája viacero životných dráh.

Publikácia sa nezameriava len na činnosť Štefánika ako politika, vojaka či diplomata, ale ukazuje ho aj ako reálneho človeka – študenta, vedca, cestovateľa, priateľa či syna. V dokumentoch sa odzrkadľujú mnohé jeho sny a úspechy, ale aj trápenia, bolesti a pochybnosti.

"Oceňujem iniciatívu Slovenského národného archívu preniesť zachované dokumenty o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi do knižnej podoby, plnej jeho myšlienok, zápiskov, doposiaľ nepublikovaných listov, fotografií ľudí, ktorých mal rád, či vecí, ktorými sa obklopoval. Odkaz Štefánika tak môže nachádzať medzi ľuďmi stále novú cestu. Ďakujem všetkým, ktorí svojou prácou uchovávajú cenné dedičstvo našej histórie," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

V knihe sa nachádzajú Štefánikove známe aj menej známe fotografie z mladosti aj z aktívneho života, vysvedčenia, denníky, nákresy, básne a iné zaujímavé dokumenty. Rozdelená je do siedmich kapitol: Detstvo a mladosť, Univerzitné štúdiá, Astronóm, Vedecké expedície, Prvá svetová vojna, Minister a diplomat a nakoniec Havária/smútočný obrad.

Čerpá najmä z osobného fondu M. R. Štefánika a doplnkovo aj z ďalších osobných fondov významných osobností našej histórie – Vavra Šrobára a Dušana Jurkoviča.

V Slovenskom národnom archíve sa postupne sústredila najväčšia zbierka archívnych dokumentov viažuca sa k Štefánikovi. Desaťročia po smrti Štefánika bol jeho osobný fond uložený v rôznych pamäťových inštitúciách.

Do úschovy Štátneho slovenského ústredného archívu, predchodcovi dnešného Slovenského národného archívu, sa dostala prvá časť fondu v roku 1960, ďalšie v nasledujúcich rokoch. Po prvýkrát boli dokumenty usporiadané a sprístupnené na štúdium v roku 1969.

V rokoch 2016 až 2018 boli všetky dokumenty digitalizované a odvtedy sa na štúdium predkladajú bádateľom len vo forme digitálnych kópií.

Slovenský národný archív bude publikáciu distribuovať do knižníc, vysokých škôl a archívov, jej tlač zabezpečilo Centrum polygrafických služieb Ministerstva vnútra SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: FB/Matúš Šutaj Eštok
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies