Nové cestovné doklady: Zmenená vizualizácia a vyššia bezpečnosť + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 20 September 2024, 12:14 • 3 min
Nové cestovné doklady: Zmenená vizualizácia a vyššia bezpečnosť + VIDEO + FOTO

BRATISLAVA - Grafický dizajn, štátne a národné symboly reflektujú národnú hrdosť Slovákov a poukazujú na prepojenosť slovenského národa na jednotlivé regióny.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra SR vyriešilo problém s nedostatkom čistopisov cestovných dokladov, ktorý spolu s obrovským záujmom o pasy pred zvýšením správnych poplatkov spôsobil, že nebolo v možnostiach ministerstva vnútra vydávať ich v štandardnej 30-dňovej lehote.

Ministerstvu vnútra sa situáciu s pasmi podarilo zastabilizovať v rekordne krátkom čase. Na základe uzatvorenej sedemročnej rámcovej dohody a strategických rozhodnutí rezortu vnútra týkajúcich sa výroby dokladov by už k takýmto situáciám nemalo dochádzať.

obrazok
Zdroj: MV SR
obrazok
Zdroj: MV SR

Farebné prevedenie nových cestovných dokladov je v tónoch zodpovedajúcich národným farbám. Na predsádke je vyobrazený Kriváň - ako symbol majestátnosti slovenských hôr a hrad Devín nad sútokom riek Dunaj a Morava - ako symbol slovenských dejín.

Tieto dominanty dopĺňa prvý verš básne Pavla Bellu Horala "Aká si mi krásna", ktorú zhudobnil Eugen Suchoň. Na vízových stránkach sú dominanty krajských miest a pamiatky UNESCO.

Súčasťou grafického dizajnu je štátny znak v národných farbách, národné symboly a ľudové motívy.

obrazok
Zdroj: MV SR
obrazok
Zdroj: MV SR

"Ide o cestovný doklad hodný 21. storočia. Má príťažlivý vizuál a technickú ochranu na vysokej kvalitatívnej úrovni. S čipom novej generácie je oveľa bezpečnejší, pričom umožňuje aj rozvoj ďalších elektronických služieb," povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 

obrazok
Zdroj: MV SR
obrazok
Zdroj: MV SR

Na projekte nových cestovných dokladov sa spoločne zo strany rezortu vnútra a dodávateľa podieľalo takmer 40 ľudí (tím rezortu vnútra bol zložený z expertov zo sekcie informatiky MV SR, Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ, Úradu hraničnej a cudzineckej polície P PZ, odboru dokladov a evidencií Prezídia PZ, sekcie ekonomiky a iných útvarov).

"Nasadenie bolo obrovské, stihli sme to v rekordnom čase – za pár mesiacov, keďže situácia s pasmi bola kritická. Len dodám, že štandardné uvedenie nových pasov do života trvá aj dva roky," doplnil štátny tajomník MV SR Patrik Krauspe.

obrazok
Zdroj: MV SR
obrazok
Zdroj: MV SR

Rezort vnútra vydáva súčasne šesť typov cestovných dokladov – štandardné cestovné pasy pre občanov, diplomatické pasy, služobné pasy, cudzinecké pasy a cestovné doklady podľa dohovoru OSN 1951 a 1954.

"Cestovné doklady majú nový bezkontaktný čip s vlastnosťami spĺňajúcimi vysoké technické a bezpečnostné nároky na bezkontaktné identifikačné doklady," povedal generálny riaditeľ sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti MV SR Martin Hrachala.

obrazok
Zdroj: MV SR
obrazok
Zdroj: MV SR
obrazok
Zdroj: MV SR

Nové slovenské cestovné doklady sú od francúzskeho dodávateľa - spoločnosti Thales DIS France SAS, ktorá je jednou z troch firiem zakontrahovaných pre dodávky čistopisov dokladov vydávaných v pôsobnosti rezortu a prví majitelia – Slováci ich už majú v rukách už do pár hodín.

Spoločnosť Thales počas tohto roka dodá 200 000 kusov čistopisov cestovných pasov a 17 500 kusov zvyšných typov cestovných dokladov.

Slovensko vydáva biometrické cestovné doklady s bezkontaktným čipom od roku 2008, čiže už cca 16 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: letenkyzababku.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies