Nové osnovy, podpora učiteľov a duševné zdravie: Priority školstva v novom školskom roku + VIDEO

NETKY.SK • 2 September 2024, 08:39 • 2 min
Nové osnovy, podpora učiteľov a duševné zdravie: Priority školstva v novom školskom roku + VIDEO

BRATISLAVA - Rezort tiež odporúča podporiť socializáciu detí, napríklad stretnutiami s novými spolužiakmi, a pripraviť ich aj na možné ťažkosti, pričom je dôležité ubezpečiť ich, že majú podporu svojich najbližších aj pedagógov v škole.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tento školský rok bude v znamení "nežnej revolúcie vo vzdelávaní", uviedol minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) v nedeľu večer v príhovore k začiatku školského roka 2024/2025 na STVR. Podľa neho sú praktické zmeny zamerané na posilňovanie toho, čo funguje, a nie na ničenie toho, čo bolo predtým.

"Chceme rozvíjať vzdelávací systém, aby lepšie slúžil deťom, žiakom, študentom a učiteľom, bez toho, aby sme zabudli na to, že mnoho dobrých vecí už funguje," povedal minister.

Drucker zdôraznil, že tento rok prechádza na nový školský vzdelávací program ďalších 400 základných škôl. "Potrebujeme školy, ktoré deti vybavia praktickými zručnosťami a kritickým myslením. Potrebujeme mladú generáciu, ktorá vie riešiť problémy a prispôsobovať sa novým výzvam," skonštatoval.

Minister spomenul aj podporu učiteľov a opatrenia, ako sú kompenzačné príspevky. "Naďalej však platí, že v rezorte, akým je vzdelávanie, sa musí riešiť všetko - od materských škôl až po celoživotné vzdelávanie, od obsahu učiva až po reguláciu mobilov v základných školách. Verím, že to spoločne zvládneme. K úspechu vedie cesta postupných - nežných - zmien, na ktorú sme sa vydali," dodal.

Tento rok otvoria školy svoje brány pre približne 528 000 žiakov základných škôl a okolo 214 000 žiakov stredných škôl, pričom vyše 62 000 prváčikov zasadnú do lavíc po prvýkrát, informovalo Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Rezort tiež oznámil, že nové učebné osnovy budú prispôsobené moderným potrebám, aby vzdelávací systém pripravil žiakov na budúcnosť.

Ministerstvo plánuje zmeny aj v oblasti personálnej politiky, konkrétne v kompenzačných príspevkoch pre pedagogických zamestnancov. Rezort rozšíri okruh oprávnených príjemcov a zvýši podporu pre tých, ktorí pracujú v náročnejších podmienkach, napríklad na školách s vyšším podielom detí zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Jednou z priorít ministerstva je aj duševné zdravie detí. "Otvorená komunikácia s deťmi o ich obavách a pocitoch je v tomto prípade kľúčová - podporte ich v zdieľaní a uistite ich, že ich pocity sú v poriadku. Rodičia môžu deťom pomôcť vytvárať pozitívne očakávania. Dobré je zamerať sa na príjemné rituály spojené so školou," radí ministerstvo.

Rezort tiež odporúča podporiť socializáciu detí, napríklad stretnutiami s novými spolužiakmi, a pripraviť ich aj na možné ťažkosti, pričom je dôležité ubezpečiť ich, že majú podporu svojich najbližších aj pedagógov v škole.

"Rodičia by mali tiež dávať pozor na to, aby deti neboli preťažené mimoškolskými aktivitami a mali dostatok času na oddych," uviedlo ministerstvo a doplnilo, že prvý deň v škole sa dá premeniť na pozitívny zážitok, napríklad spoločným výletom na zmrzlinu či do cukrárne, aby sa deti tešili na nový začiatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MŠVVaM SR, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies