Nové pravidlá pre e-kolobežky: Čo treba vedieť o povinnom poistení?

NETKY.SK • 1 August 2024, 17:04 • 2 min
Nové pravidlá pre e-kolobežky: Čo treba vedieť o povinnom poistení?

Majitelia elektrických kolobežiek by mali byť pripravení na nové poplatky. Od 1. augusta je povinné zmluvné poistenie pre určité typy týchto vozidiel.

slovakia

left justify in out

Od tohto dátumu už nebude možné jazdiť na výkonnejších a ťažších e-kolobežkách či segwayoch bez poistenia PZP. Toto opatrenie je v súlade s európskou smernicou, ktorú prijali všetky členské štáty. Nové pravidlá platia pre kolobežky s maximálnou rýchlosťou nad 25 km/h alebo pre tie, ktoré vážia viac ako 25 kg a dosahujú rýchlosť nad 14 km/h. Zmeny sa však týkajú aj ďalších dopravných prostriedkov.

"Poistiť sa musia všetky e-vozidlá, ktoré prekračujú rýchlosť 25 km/h alebo majú rýchlosť nad 14 km/h a hmotnosť nad 25 kg. Povinné poistenie sa vzťahuje na e-kolobežky, segwaye, hoverboardy, troj- a štvorkolesové vozíky, trojkolesové skútre, vozíky pre seniorov, záhradné traktory a iné malé elektrické vozidlá bez EČV, ktoré spĺňajú dané konštrukčné a rýchlostné parametre," uviedla poisťovňa Alianz. Pre tieto zmeny upravila svoje poistné podmienky, vytvorila novú kategóriu pre e-vozidlá a zvýšila maximálne limity krytia škôd na zdraví a majetku.

"Takúto legislatívnu úpravu vítame, pretože s rastúcim využívaním elektrických kolobežiek stúpa aj počet kolízií a nehôd, vrátane tých so smrteľnými následkami,“ tvrdí poisťovňa UNIQUA. Poisťovňa tiež dodáva, že majitelia e-kolobežiek, ktoré nepotrebujú PZP, môžu mať škody kryté v rámci poistenia domácnosti. „Poistenie zodpovednosti domácnosti pokrýva aj škody na zdraví či majetku spôsobené jazdou na e-kolobežke," dodala.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Alianz, Foto: piestanskydennik.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies