Nové pravidlá pre úhrady bezlepkových potravín pre celiatikov: Ministerstvo zdravotníctva prichádza so zásadnými zmenami!

NETKY.SK • 8 Október 2024, 11:46 • 2 min
Nové pravidlá pre úhrady bezlepkových potravín pre celiatikov: Ministerstvo zdravotníctva prichádza so zásadnými zmenami!

BRRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky pripravuje zásadné zmeny v úhrade dietetických potravín pre celiatikov, ktoré vstúpia do platnosti od 1. októbra 2024. Nová kategorizácia rozdelí bezgluténové potraviny na "potraviny" a "suroviny", pričom zdravotné poisťovne budú hradiť 10 kg dietetických surovín a 1,9 kg potravín. Tieto zmeny sú výsledkom rokovaní so zástupcami pacientov a odborníkmi a majú za cieľ zlepšiť dostupnosť a kvalitu potravín pre všetky vekové skupiny celiatikov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky uskutočňuje viaceré dôležité kroky smerujúce k zlepšeniu úhrady dietetických potravín pre celiatikov. Po rokovaniach so zástupcami pacientov a odborníkmi z lekárskej komunity prichádza s návrhom, ktorý získal podporu všetkých zainteresovaných strán.

Nové opatrenia sa dotknú aj kategorizácie bezgluténových potravín, ktorá vstúpi do platnosti 1. októbra 2024.

Jednou z hlavných zmien je nová kategorizácia dietetických potravín, ktorá rozdeľuje bezgluténové potraviny do dvoch podskupín: "potraviny" a "suroviny". Ministerstvo verí, že táto zmena zjednoduší proces výberu pre pacientov a zároveň zvýši kvalitu dostupných produktov.

Zároveň došlo aj k úprave prerozdeľovania množstvového limitu, pričom zdravotné poisťovne budú hradiť 10 kg dietetických surovín a približne 1,9 kg potravín.

Ďalšie rokovania medzi rezortom zdravotníctva, organizáciami zastupujúcimi celiatikov a Slovenskou gastroenterologickou spoločnosťou viedli k nájdeniu konsenzuálneho riešenia. Cieľom týchto diskusií je maximalizovať zjednodušenie úhradového systému a zlepšiť dostupnosť bezlepkových potravín pre všetky vekové skupiny celiatikov.

Na základe týchto rozhovorov sa ministerstvo zdravotníctva rozhodlo upraviť prerozdeľovací pomer, ktorý je momentálne predmetom posúdenia Kategorizačnou komisiou MZ SR.

Tento upravený návrh bol akceptovaný zástupcami celiatikov a Slovenskej gastroenterologickej spoločnosti. Nové prerozdelenie hradených celiatických potravín nadobudne účinnosť od 1. januára 2025.

Ministerstvo zdravotníctva si kladie za cieľ zabezpečiť, aby poskytovaná zdravotná starostlivosť bola predovšetkým bezpečná a dostupná. Pri kategorizácii dietetických potravín sa berú do úvahy dopady na verejné zdravotné poistenie a potreby pacientov, pričom ministerstvo sa snaží o transparentný a efektívny systém, ktorý zabezpečí lepšiu kvalitu života pre celiatikov na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZ SR, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies