NOVÉ pravidlá pre cestovanie do Spojeného kráľovstva: Od apríla 2025 potrebné elektronické POVOLENIE pre občanov EÚ

NETKY.SK • 23 September 2024, 08:31 • 2 min
NOVÉ pravidlá pre cestovanie do Spojeného kráľovstva: Od apríla 2025 potrebné elektronické POVOLENIE pre občanov EÚ

BRATISLAVA - Občania Európskej únie vrátane Slovenska budú od apríla 2025 potrebovať elektronické cestovné povolenie (ETA) na vstup do Spojeného kráľovstva. Tento nový systém, podobný americkému ESTA, prinesie zmeny pre všetkých cestujúcich z EÚ.

slovakia

left justify in out

Od apríla 2025 budú pre cestovanie do Spojeného kráľovstva potrebné elektronické povolenia ETA (Electronic Travel Authorisation) pre občanov bez vízovej povinnosti, vrátane Slovákov. Cieľom nového systému je zlepšiť bezpečnosť a zjednodušiť proces vstupu do krajiny.

Spojené kráľovstvo zavádza nový systém pre vstup cudzincov, ktorý sa týka aj Slovákov. Od 1apríla 2025 budú musieť všetci cestujúci, ktorí nemajú vízovú povinnosť, vrátane občanov EÚ, získať elektronické povolenie ETA (Electronic Travel Authorisation).

Tento systém umožní britským úradom vopred preveriť cestujúcich a zjednodušiť kontrolu na hraniciach.

ETA bude dostupné cez online aplikáciu alebo webovú stránku a bude povinné pre všetkých cestujúcich, ktorí prichádzajú do Spojeného kráľovstva letecky, po mori alebo cez Eurotunel. Platnosť povolenia bude dva roky, počas ktorých môžu cestujúci do krajiny opakovane vstupovať. Poplatok za ETA sa odhaduje na 12 eur.

Podmienky pre získanie ETA sú pomerne jednoduché. Žiadateľ bude musieť vyplniť základné informácie, vrátane cieľa cesty a osobných údajov. Schválenie by malo prebehnúť automaticky do niekoľkých minút. V niektorých prípadoch môže byť vyžadované dodatočné preverenie, čo môže predĺžiť spracovanie.

Podľa Ministerstva zahraničných vecí SR je potrebné, aby slovenskí občania plánovali svoje cesty s dostatočným predstihom, najmä ak majú konkrétne cestovné plány alebo termíny, ktoré sú závislé od získania ETA. Ministerstvo tiež odporúča dobrovoľnú registráciu pred cestou na stránke MZV SR, čo umožní lepšiu organizáciu pomoci v prípade krízovej situácie.

Zavedenie ETA predstavuje nový krok Spojeného kráľovstva smerom k posilneniu kontroly nad pohybom cudzincov po brexite, kedy už občania EÚ nemajú rovnaké práva na voľný pohyb ako predtým. Zároveň ide o snahu zvýšiť bezpečnosť a predísť nelegálnemu vstupu do krajiny.

Tí, ktorí už majú schválené iné typy víz do Spojeného kráľovstva, napríklad pracovné alebo študentské víza, nebudú musieť ETA získavať.

Londýn
Londýn
Zdroj: independent.co.uk


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MV SR, Foto: ar.inspiredpencil.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies