NOVÉ stabilizačné a náborové príspevky pre bezpečnostné zložky: LEPŠIE odmeňovanie

NETKY.SK • 20 September 2024, 16:58 • 2 min
NOVÉ stabilizačné a náborové príspevky pre bezpečnostné zložky: LEPŠIE odmeňovanie

BRATISLAVA - Príslušníci bezpečnostných zložiek, ako sú Policajný zbor SR, Slovenská informačná služba či Zbor väzenskej a justičnej stráže, budú mať nárok na nové stabilizačné a náborové príspevky, ktoré majú zlepšiť personálnu situáciu v týchto službách.

slovakia

left justify in out

Príslušníci bezpečnostných zložiek, ako sú Policajný zbor SR, Slovenská informačná služba, Zbor väzenskej a justičnej stráže SR či Železničná polícia, budú môcť získať jednorazové stabilizačné a náborové príspevky v snahe zlepšiť nepriaznivú personálnu situáciu.

Novela zákona, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini, má za cieľ zlepšiť podmienky odmeňovania a motivovať príslušníkov zotrvať v službe. Okrem toho sa zavedú aj vyššie príspevky na bývanie, čo má najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie uľahčiť služobné podmienky.

Stabilizačné a náborové príspevky

Jednou z kľúčových zmien je zavedenie jednorazového dočasného stabilizačného príspevku vo výške 5 000 eur, ktorý bude môcť získať príslušník bezpečnostných zložiek s aspoň 20-ročným služobným pomerom platným do 30. júna 2025.

Tento krok je súčasťou snahy udržať skúsených príslušníkov v službe, pričom po prijatí príspevku bude musieť policajt zotrvať v služobnom pomere ďalšie tri roky.

Na druhej strane, dočasný náborový príspevok rovnakej výšky, teda 5000 eur, bude k dispozícii pre nových príslušníkov prijatých medzi 1. októbrom 2024 a 31. decembrom 2025. Tento príspevok bude podmienený absolvovaním profesijného alebo policajného vzdelania a minimálnou päťročnou službou po nástupe do funkcie.

Vyššie príspevky na bývanie

Novela zákona tiež prináša zmeny v oblasti príspevkov na bývanie. Tieto príspevky budú vyššie v regiónoch s vyššími nákladmi na bývanie, čo má byť stabilizačný nástroj na prilákanie a udržanie personálu v týchto oblastiach.

Zatiaľ čo doterajšie príspevky na bývanie dosahovali nižšie sumy, teraz sa môžu zvýšiť o 200 eur, pričom v prípade príslušníkov finančnej správy sa zavádza nový nárok na príspevok až do výšky 700 eur mesačne.

Cieľ novely

Novela zákona má výrazne zlepšiť podmienky nielen pre súčasných príslušníkov bezpečnostných zložiek, ale aj pre tých, ktorí uvažujú o vstupe do týchto služieb. Cieľom zmien je vytvoriť atraktívnejšie podmienky pre kariéru v bezpečnostných zložkách, zlepšiť personálnu stabilitu a udržať skúsených príslušníkov, ktorí sú pre fungovanie týchto zložiek kľúčoví.

Niektoré ustanovenia zákona, najmä tie týkajúce sa príspevkov, vstúpia do platnosti od 1. októbra 2024, pričom ďalšie opatrenia budú účinné až od 1. januára 2025.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, MV SR, Foto: FB/Polícia Slovenskej republiky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies