BRATISLAVA - Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR víta zmeny v novele zákona o ochrane zdravia, ktoré zjednodušia zamestnávanie v gastrosektore. Nové pravidlá odstránia administratívne prekážky a umožnia obsadenie tisícov voľných pracovných miest v reštauráciách a hoteloch.
Ministerstvo cestovného ruchu a športu SR víta zmeny v novele zákona o ochrane zdravia, ktorú tento týždeň prijal parlament. Nová legislatíva výrazne zjednoduší zamestnávanie v gastro sektore, čím odstraňuje administratívne prekážky pri obsadzovaní voľných pracovných miest.
Táto zmena je kľúčová v sektore, ktorý už dlhodobo trpí nedostatkom zamestnancov.
Najvýraznejšou zmenou je zrušenie plošnej povinnosti zamestnancov získať osvedčenie odbornej spôsobilosti pri manipulácii s potravinami. Táto povinnosť sa teraz prenáša na prevádzkovateľov, ktorí musia mať aspoň jednu kvalifikovanú osobu.
Tento krok pomôže obsadiť 5–10 tisíc voľných pracovných miest v reštauráciách a hoteloch, najmä počas jednotlivých turistických sezón.
Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi uviedol, že vypočuli problémy gastro sektoru a spolu s SNS prišli s rýchlym a efektívnym riešením.
Cieľom tejto zmeny je odstrániť administratívne prekážky a uľahčiť podnikateľom prijímanie nových zamestnancov, čím sa ľuďom ľahšie nájde práca a podnikatelia zasa zamestnanci.
Novela zákona tiež výrazne zjednodušuje sezónne zamestnávanie v sektore cestovného ruchu. Zrušenie povinnosti získať osvedčenie odbornej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov výrazne uľahčí zamestnávanie nekvalifikovaných osôb.
Táto povinnosť sa prenáša na prevádzkovateľa, ktorý musí zabezpečiť aspoň jednu osobu s potrebným osvedčením.
"Som veľmi rád, že sa týmto krokom výrazne zefektívni zamestnávanie nekvalifikovaných osôb, čo pomôže zamestnávateľom obsadiť cca 5-10 tisíc voľných pracovných miest v ubytovacích zariadeniach a zariadeniach verejného stravovania," dodal minister Keketi.
Tento krok nadväzuje na tohtoročné zmeny Zákonníka práce, ktoré už uľahčili zamestnávanie sezónnych pracovníkov.
Nové pravidlá umožnia podnikateľom flexibilnejšie reagovať na sezónne výkyvy a aktuálne potreby zamestnancov, čím sa zlepší efektivita a stabilita v sektore cestovného ruchu a gastronómie.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies