Nový Android malvér využíva NFC technológiu na krádež peňazí z bankomatov

NETKY.SK • 24 August 2024, 14:30 • 2 min
Nový Android malvér využíva NFC technológiu na krádež peňazí z bankomatov

Výskumníci zo spoločnosti Eset objavili nový Android malvér, ktorý využíva NFC technológiu na krádež peňazí z bankomatov. Škodlivá aplikácia, zameraná na klientov českých bánk, prenáša údaje z platobných kariet útočníkovi. Malvér sa šíri cez podvodné odkazy v SMS správach.

slovakia

left justify in out

Výskumníci zo spoločnosti Eset objavili nový druh malvéru pre Android, ktorý dokáže zneužiť technológiu bezkontaktných platieb (NFC) na krádež peňazí z bankomatov.

Informáciu o tomto zistení zverejnil Peter Blažečka uplynulý piatok.

Podľa výskumníkov bola kampaň zameraná na klientov troch bánk v Českej republike.

Tento malvér, distribuovaný cez škodlivú aplikáciu, je schopný prenášať údaje z platobných kariet obetí priamo do zariadenia útočníka. Útočníci následne tieto údaje použili na vykonanie transakcií z bankomatov, alebo ich previedli na iné bankové účty, ak priamy prístup zlyhal.

"Nová technika prenosu NFC, ktorú sme zaznamenali, sa neobjavila v predchádzajúcich škodlivých softvéroch pre Android. Je založená na nástroji NFCGate vyvinutom študentmi Technickej univerzity v Darmstadte na zachytávanie a analýzu NFC komunikácie. Preto sme túto novú rodinu malvéru pomenovali NGate," povedal Lukáš Štefanko, výskumník zo spoločnosti Eset.


Obete si nainštalovali škodlivú aplikáciu po tom, čo boli podvedené, že komunikujú so svojou bankou a že ich zariadenie je ohrozené. V skutočnosti však nevedomky kompromitovali svoje Android zariadenia tým, že si stiahli a nainštalovali aplikáciu z odkazu v podvodnej SMS správe o možnom vrátení daní. Malvér NGate nikdy nebol dostupný v oficiálnom obchode Google Play.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: ESET
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies