Občiansky aj vodičský preukaz v mobile! Kedy sa zavedú elektronické doklady?

NETKY.SK • 20 August 2024, 18:09 • 2 min
Občiansky aj vodičský preukaz v mobile! Kedy sa zavedú elektronické doklady?

Hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Matej Neumann uviedol, že Európska komisia by mala vydať technické parametre pre digitálne peňaženky v novembri.

slovakia

left justify in out

Elektronické verzie dokladov, ako občiansky alebo vodičský preukaz v mobile by občania SR mohli začať využívať najneskôr v roku 2026.

Do tohto roka musí byť systém digitálnej peňaženky pripravený v online aj offline verzii. Vyžaduje to nariadenie Európskej únie o európskej digitálnej identite. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR. Projekt je podľa rezortu stále v prípravnej fáze.

Hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Matej Neumann uviedol, že Európska komisia by mala vydať technické parametre pre digitálne peňaženky v novembri. Od tohto dátumu začne platiť dvojročná lehota na implementáciu peňaženiek. Občiansky preukaz v digitálnej peňaženke by štát chcel podľa neho testovať už na prelome rokov 2024 a 2025.

"Aktuálne ani jedna členská krajina EÚ nemá k dispozícií plnohodnotné technické riešenie v zmysle nariadenia o digitálnej identite, ale viacero krajín vyvíja národné riešenie, ktoré bude v priebehu spomínaných dvoch rokov upravovať a prispôsobovať štandardom pre zabezpečenie interoperability medzi systémami Digitálnej peňaženky v rámci EÚ," podotkol Neumann.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Ilustračné foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies