Obrovské invázne včely už aj u nás: Ako ázijská čalúnnica ovplyvňuje naše prostredie

NETKY.SK • 12 September 2024, 15:49 • 2 min
Obrovské invázne včely už aj u nás: Ako ázijská čalúnnica ovplyvňuje naše prostredie

BRATISLAVA - Tento druh sa z Ázie dostal do Európy v roku 2008, prvýkrát bol zaznamenaný vo Francúzsku. Dnes sa rozširuje aj na západnom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Už niekoľko rokov sa v Európe hovorí o hrozbe menom sršeň ázijský. Podľa odborníkov by sa tento invázny druh mal dostať na naše územie už tento rok. Sršeň však nie je jediným obávaným hmyzom z Ázie.

Medzi ďalšie patrí lienka ázijská, ktorá podľa odborníkov nepatrí k mierumilovným druhom. "Požierajú sa medzi sebou a tiež požierajú larvy našich pôvodných lienok, čím ich dokážu eliminovať," vysvetľuje Adrián Purkart z Katedry zoológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Okrem toho, že môžu nepríjemne pohrýzť človeka, spôsobujú problémy aj miestnej faune.

Na Slovensku sa však objavuje aj ďalší invázny hmyz, tentokrát ide o nadrozmerné včely. "Zatiaľ zisťujeme, kde a ako hniezdia na Slovensku. Našli sme ich najmä na suchých stromoch," prezradil Purkart. Tento nový druh, známy ako čalúnnica, ešte nemá oficiálny slovenský názov.

"Je obrovská, skoro trikrát väčšia ako bežné včely," opisuje Purkart ázijskú včelu. Okrem svojho veľkého tela má aj obrovskú čiernu hlavu, ktorá jej umožňuje hĺbiť diery do dreva. Hoci je impozantná svojou veľkosťou, pre zdravého človeka nepredstavuje nebezpečenstvo.

"Je to ďalší opeľovač našej fauny, ktorý navštevuje kvety, takže je prospešná. Pre bežného zdravého človeka nie je nebezpečná," dodáva Purkart. Varuje však, že ľudia s alergiami alebo citliví na živočíšne jedy by si mali dávať pozor.

Dobrou správou pre včelárov je, že ázijská včela nepredstavuje hrozbu pre naše včelstvá.

Tento druh sa z Ázie dostal do Európy v roku 2008, prvýkrát bol zaznamenaný vo Francúzsku. Dnes sa rozširuje aj na západnom Slovensku. "Vyskytuje sa už v okolí Viedne a Budapešti, jej príchod na Slovensko bol teda očakávaný," informoval začiatkom augusta Ústav zoológie SAV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Katedra zoológie PF UK v Bratislave, Ústav zoológie SAV, Foto: freepik.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies