Očkovanie proti detskej obrne v Gaze: Zdravotníci začali kampaň počas humanitárnych prestávok

NETKY.SK • 31 August 2024, 17:00 • 2 min
Očkovanie proti detskej obrne v Gaze: Zdravotníci začali kampaň počas humanitárnych prestávok

V Pásme Gazy začalo v sobotu rozsiahle očkovanie proti detskej obrne, ktoré spustili zdravotníci v spolupráci s OSN a mimovládnymi organizáciami. Očkovacia kampaň, ktorá sa začala v strednej časti enklávy, využíva humanitárne prestávky v bojoch, ktoré umožňujú bezpečné očkovanie detí. Cieľom je zaočkovať viac ako 640.000 detí mladších ako 10 rokov, aby sa zabránilo šíreniu tejto nebezpečnej choroby, ktorá sa v oblasti začiatkom augusta opäť objavila po štvrťstoročí.

slovakia

left justify in out

Zdravotníci v Pásme Gazy začali v sobotu rozsiahle očkovanie proti detskej obrne.

Kampaň, ktorá sa začala v strednej časti enklávy, je výsledkom spolupráce miestnych odborníkov, OSN a mimovládnych organizácií, ako oznámil predstaviteľ ministerstva zdravotníctva Gazy.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že Izrael súhlasil so sériou trojdňových "humanitárnych prestávok" v bojoch v Gaze, čo umožní zdravotníkom očkovať deti.

Napriek pôvodným plánom na začiatok očkovania v nedeľu, očkovacia kampaň sa začala už v sobotu a zároveň sa spustila prvá trojdňová prestávka v bojoch.

Očkovanie sa presunie postupne na juh a sever Gazy, pričom aj tam budú následovať trojdňové prestávky v konflikte.
Cieľom kampane je zaočkovať viac ako 640.000 palestínskych detí mladších ako 10 rokov dvojdávkovou vakcínou.

K očkovaniu podnietil úrady prípad detskej obrny, ktorý bol potvrdený začiatkom augusta u desaťmesačného nezaočkovaného dieťaťa, čo bolo prvé hlásenie po približne štvrťstoročí.

WHO oznámila, že do Gazy už bolo dodaných 1,26 milióna dávok vakcíny a čoskoro dorazí ďalších 400.000 dávok.
Miera zaočkovania novorodencov v Gaze sa výrazne znížila po začatí izraelskej ofenzívy v októbri 2023, čo spôsobilo obmedzený prístup k zdravotnej starostlivosti.

Pred konfliktom bolo proti detskej obrne zaočkovaných 99 percent detí, ale v júli tohto roka len 86 percent, uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Detská obrna je infekčné ochorenie postihujúce najmä deti do piatich rokov, ktoré môže viesť k ochrnutiu končatín a niekedy aj k úmrtiu.

Liečba neexistuje, ale očkovanie je účinnou prevenciou. Poliovírus sa často prenáša kontaminovanou vodou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: WHO, Foto: napalete.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies