Od AI po novú energiu: Rozvíjajúce sa čínske priemyselné odvetvia sú prínosom pre svet

NETKY.SK • 28 Jún 2024, 19:37 • 2 min
Od AI po novú energiu: Rozvíjajúce sa čínske priemyselné odvetvia sú prínosom pre svet

DALIAN - Po piatich rokoch výročné stretnutie nových šampiónov priviedlo svetových obchodných guru, politických vodcov a akademické elity späť do pobrežného mesta Dalian na severovýchode Číny, kde skúmali nové obzory pre budúci rast.

slovakia

left justify in out

Mnoho dialógov na podujatí, ktoré je známe aj ako Summer Davos, viedlo ku konsenzu, že vysokokvalitný rozvoj Číny v rámci jej úsilia o podporu nových kvalitných výrobných síl bol prínosom pre krajiny a nadnárodné spoločnosti na celom svete, pretože im pomohol prekonať ťažkú ​​​​situáciu. svetovej ekonomiky.

V rôznych oblastiach, od technologického rozvoja reprezentovaného umelou inteligenciou (AI) až po zelenú inováciu na čele s novými energetickými technológiami, zasvätení priemyslu na podujatí uznali, že Čína patrí medzi vlajkonosičov, pričom sledujú ďalšie vedľajšie účinky čínskeho pokroku.

Neustála obnova Číny a jej dlhodobé zlepšovanie, ako aj transformácia, modernizácia a hlboké zmeny v jej ekonomike určite poskytnú nový a široký priestor pre rozvoj globálnych podnikov, povedal čínsky premiér Li Qiang na sympóziu pre zahraničné podnikanie. zástupcovia na podujatí.

 

Prekonávanie ďalších hraníc s AI

Podľa Chen Liminga, predsedu Veľkej Číny na Svetovom ekonomickom fóre, sa body budúceho rastu budú točiť okolo technologických inovácií a ekologického nízkouhlíkového prieskumu, čím sa vytvoria nové motory rastu uprostred globálnych transformácií. Rýchly pokrok v oblastiach vrátane umelej inteligencie a energetickej transformácie má poskytnúť bezprecedentnú dynamiku pre kvalitný a stabilný rozvoj globálnej ekonomiky, poznamenal Chen.

Pre mnohých významných panelistov na podujatí slúži Čína ako prominentný tvorca trendov a neprekonateľný magnet pre súvisiace odvetvia uprostred trendu objavovania nových hraníc AI a nových energetických sektorov.

"Čínsky priemysel umelej inteligencie zostáva celosvetovo v popredí. Ako strategická technológia, ktorá povedie budúcnosť, sa AI považuje za kľúčový motor pre vytváranie nových kvalitných výrobných síl," povedal Cai Wei, hlavný strategický riaditeľ KPMG China Advisory, s tým, že rýchly rozvoj AI v Číne posilňuje rôzne priemyselné odvetvia, zvyšuje efektivitu a poskytuje nové príležitosti podnikom aj jednotlivcom.

Čína je lídrom vo výdavkoch na AI a slúži ako významný prispievateľ k rastu svetovej ekonomiky, ktorý prinášajú sektory súvisiace s AI, povedala Jessica Zhang, senior viceprezidentka pre APAC v Automatic Data Processing Inc., americkom poskytovateľovi softvéru na riadenie ľudských zdrojov. a služieb, pričom Čína je jedným z hlavných globálnych hráčov v sektore AI. V rozhovore pre agentúru Xinhua Zhang povedala, že čínske rozvojové príležitosti, otvorenosť a obrovské dátové zdroje sú určite prínosom pre domáce aj zahraničné spoločnosti. "Tieto skvelé príležitosti vidíme aj v Číne a budeme pokračovať v investíciách v Číne a budovaní našich vlastných kanálov pre AI a nástroje AI."

Pre Kang Xi, asistenta profesora na Vanderbilt University v Spojených štátoch, budú technológie AI pokročilé v Číne prínosom pre ďalšie krajiny. "Technologické pokroky v mnohých krajinách vrátane Číny sú open source, s vedľajším efektom, z ktorého profitujú ďalší vývojári na celom svete," povedal Kang pre agentúru Xinhua. „Výpočtová sila Číny a jej rozsiahle spotrebiteľské údaje vylepšia základy modelov AI a tiež pomôžu vytvoriť prispôsobené menšie modely, ktoré možno implementovať v iných krajinách.“

Zdieľanie zeleného rozvoja

Okrem AI Čína energicky rozvíja nový energetický sektor, aby splnila svoje dvojité záväzky týkajúce sa uhlíka a pomohla bojovať proti klimatickej kríze. Čína poskytuje 50 percent svetových zariadení na výrobu veternej energie a 80 percent svetových fotovoltaických zariadení. Znížila cenu obnoviteľnej energie a pomohla niektorým ďalším krajinám získať čistú, spoľahlivú a cenovo dostupnú energiu.

Espen Mehlum, vedúci oddelenia Energy Transition Intelligence and Regional Acceleration na Svetovom ekonomickom fóre, hovoril o zelenej transformácii Číny a zdôraznil jej referenčný význam. "Musíme zabezpečiť, aby sa revolúcia v oblasti čistej energie dotkla všetkých krajín sveta. Práve tam hrá Čína vedúcu úlohu," povedal Mehlum a dodal, že súvisiace priemyselné odvetvia v Číne efektívne znižujú náklady na čistú energiu pre spotrebiteľov v mnohých krajinách a poskytnúť im prístup k tejto zelenej technologickej revolúcii.

Benoit Boulet, zástupca riaditeľa pre inovácie a partnerstvá na McGill University v Kanade, tiež ocenil energické úsilie Číny o energetickú transformáciu. "Musíme čo najrýchlejšie prejsť od fosílnych palív k obnoviteľnej energii," povedal Boulet. "Čína momentálne skutočne tvrdo tlačí a myslím si, že je to signál pre svet."

Príležitosti pre Čínu

Obchodní lídri z celého sveta na podujatí opätovne potvrdili svoj záväzok voči čínskym príležitostiam a ocenili rýchly pokrok krajiny v oblasti novej energie a AI, ako aj jej otvorený a expanzívny trh. Inovácie Číny v novom energetickom sektore, ako je fotovoltaika a lítium-iónové batérie, upútali svetovú pozornosť a podľa Martina Franca, generálneho riaditeľa Invesco Australia, existuje aj veľký priestor na rast v AI. Franc uviedol, že nové sektory ponúkajú príležitosti pre nadnárodné spoločnosti a medzinárodné organizácie a spoločnosť sa teší na budúce príležitosti v oblasti inovácií a spolupráce v Číne.

Premiér Li Qiang na úvodnom plenárnom zasadnutí podujatia uviedol, že rýchly rast nových priemyselných odvetví a nových hnacích síl podporil zdravý a trvalý rozvoj čínskej ekonomiky. Čína má dôveru a schopnosť dosiahnuť tento rok cieľ rastu okolo 5 percent, povedal Li.

Gaven Chai, viceprezident Honeywell Industrial Automation a generálny manažér pre Čínu, zdôraznil, že otvorenie Číny prináša rastové príležitosti a nové rastové body, čo je dôvod, prečo krajina prilákala obrovské množstvo zahraničných investícií. Chai dodal, že obrovský čínsky trh ponúka rôzne aplikačné scenáre na testovanie inovatívnych riešení. „Pre spoločnosť Honeywell slúži čínsky trh ako ideálne testovacie miesto na overenie našich inovatívnych riešení,“ povedal.

Pri podpore rozvíjajúcich sa priemyselných odvetví, ako sú nové energetické vozidlá a umelá inteligencia, Čína dosiahla svoj vlastný ekonomický rast a tiež významne prispela ku globálnej inovácii a trvalo udržateľnému rozvoju, povedal Cai Wei a naznačil, že podniky by sa mali plne chopiť týchto príležitostí a spolupracovať na dosiahnutí víťazstva. pre hospodársky rast a globálny rozvoj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Investment Monitor
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies