Máme bohatú históriu plnú velikánov: Odkaz Mateja Bela zo Slovenska do sveta

NETKY.SK • 19 September 2024, 09:21 • 3 min
Máme bohatú históriu plnú velikánov: Odkaz Mateja Bela zo Slovenska do sveta

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v stredu spolu s rektorom Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimírom Hiadlovským odovzdal pamätné listy Mateja Bela veľvyslancom zastupujúcim na Slovensku Chorvátsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko, Spojené kráľovstvo, Švajčiarsko, Taliansko a Vatikán.

slovakia

left justify in out

Slávnostné podujatie Odkaz Mateja Bela zo Slovenska do sveta sa uskutočnilo pri príležitosti 340. výročia narodenia významnej osobnosti slovenských dejín – Mateja Bela.

"Slovensko má bohatú históriu plnú velikánov z rôznych sfér spoločnosti, medzi ktorých patrí aj Matej Bel. Slováci, ako národ, majú byť na koho hrdí, dokážeme nadviazať na našu minulosť a zobrať si z nej mnoho podnetného i do súčasnosti," uviedol v príhovore šéf slovenskej diplomacie.

Matej Bel bol jedna z najvýznamnejších vedeckých osobností svojej doby – pôsobil ako polyhistor, pedagóg, učenec a encyklopedista. Jeho kľúčové dielo Historické a zemepisné vedomosti o súvekom Uhorsku je aj dnes dôležitým prameňom pre výskum histórie, geografie, etnicity, sociálnej skladby obyvateľstva, ale rovnako každodenného života vo vtedajšom Uhorsku.

Z pohľadu moderného Slovenska spočíva unikátnosť tohto diela v tom, že sa zaoberá predovšetkým stolicami nachádzajúcimi sa na území dnešnej Slovenskej republiky či v iných častiach vtedajšieho Rakúsko-Uhorska.

"To všetko, čo dokázal Matej Bel bez vymožeností modernej doby, bez internetu, mobilných sietí, je úchvatné. Zosieťovanie významných osobností v tej dobe nebolo jednoduché, ale jemu sa to podarilo a vytvoril dielo, ktoré nemá obdobu. Zároveň bol tiež diplomatom, keďže prekročil hranice vtedajšieho cisárstva a komunikoval so zástupcami množstva krajín, čo dokumentujú archívy po celom svete," priblížil Blanár.

Zdôraznil, že práve z tohto dôvodu siahol rezort diplomacie s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici do bohatej databázy a vybral korešpondenciu Mateja Bela z prvej polovice 18. storočia s poprednými predstaviteľmi žijúcimi vo vtedajších monarchiách.

Historické dokumenty odovzdal šéf slovenskej diplomacie s rektorom univerzity zástupcom týchto krajín alebo ich nástupnických štátov ako symbol produktívnej a konštruktívnej diplomacie pre prospech vzájomných vzťahov zároveň v súčasnosti.

"Pre Slovensko veľa znamená, že sa takto aj vy hlásite k našej histórii a potvrdzujete veľkosť osobnosti Mateja Bela, ktorého uznávala celá Európa," poďakoval prítomným veľvyslancom minister zahraničných vecí.

Matej Bel bol podľa jeho slov aktívny v oblasti akademickej diplomacie. Komunikoval s panovníckymi dvormi, politikmi, vedcami, historikmi a pedagógmi. Bol členom viacerých učených spoločností.

"Veľmi oceňujem prítomnosť veľvyslancov akreditovaných v SR, ale rovnako som rád, že súčasťou tohto podujatia mohli byť taktiež účastníci našej Letnej školy diplomacie Štefana Osuského, ktorú tento týždeň organizujeme na rezorte zahraničných vecí, pretože práve o takéto osobnosti a symbolické akty je potrebné, aby sa opierali aj naši budúci diplomati," uzavrel minister Blanár.

Súčasťou programu boli príspevky venujúce sa poslaniu Mateja Bela ako akademického diplomata, pedagóga či encyklopedistu. Vystúpili Miloš Jesenský, Pavel Hronček a Bohunka Gregorová Hrončeková z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Martin Homza z Univerzity Komenského v Bratislave. Historický blok uzavrel rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský.

         

obrazok
Zdroj: MZV SR
obrazok
Zdroj: MZV SR

Ručne vyhotovené kópie listov Mateja Bela z dielne Slovenského národného archívu v Bratislave si z rúk ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraja Blanára a rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimíra Hiadlovského prevzali 18. septembra 2024 nasledovní veľvyslanci:
 
Alexandar Heina, veľvyslanec Chorvátskej republiky v SR – kópia listu Mateja Bela z roku 1743 adresovaného Jánovi Antonovi Benzonimu, biskupovi v Senji a Krbave v Dalmácii.
Csaba Balogh, veľvyslanec Maďarska v SR – kópia listu Mateja Bela z roku 1722 adresovaného Uhorskému súdnemu dvoru.
Thomas Kurz, veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko v SR – kópia listu Mateja Bela z roku 1737 adresovaného Filipovi Jozefovi Jarrigesovi, poradcovi pruského kráľa.
Johannes Wimmer, veľvyslanec Rakúskej republiky v SR – kópia listu Mateja Bela z roku 1742 adresovaného vtedajšej uhorskej a českej kráľovnej a rakúskej arcivojvodkyni Márii Terézii.
Peter Nelson, veľvyslanec Švajčiarska v SR – kópia listu Mateja Bela z roku 1737, adresovaného Johanovi Rudolfovi Brunnerovi, profesorovi filozofie na Univerzite v Berne.
Catherine Flumiani, veľvyslankyňa Talianskej republiky v SR – kópia listu Mateja Bela z roku 1727 adresovaného Jakubovi Facciolatimu, profesorovi logiky na Univerzite v Padove.
Nicola Girasoli, apoštolský nuncius na Slovensku – kópia listu Mateja Bela z roku 1736 adresovaného Dominikovi Passioneimu, biskupovi z Efezu a apoštolskému nunciovi.
Nigel Marcus Baker, veľvyslanec Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska – kópia listu Mateja Bela z roku 1739 adresovaného Hansovi Sloanovi, predsedovi Britskej kráľovskej spoločnosti. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: MZV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies