Odveta Turecka za teroristický útok na zbrojársku spoločnosť neďaleko Ankary: Útok na Irak a Sýriu! +VIDEO

NETKY.SK • 24 Október 2024, 10:24 • 6 min
Odveta Turecka za teroristický útok na zbrojársku spoločnosť neďaleko Ankary: Útok na Irak a Sýriu! +VIDEO

ANKARA - Turecko tvrdí, že zasiahlo ciele spojené so Stranou kurdských pracujúcich. Obviňuje ju totiž z útoku na leteckú a zbrojársku spoločnosť Tusas.

slovakia

left justify in out

Turecko tvrdí, že zasiahlo ciele spojené so Stranou kurdských pracujúcich. Obviňuje ju totiž z útoku na leteckú a zbrojársku spoločnosť Tusas.
 
 
Turecké letectvo zaútočilo na kurdské ciele v Iraku a Sýrii. Má to byť odveta za útok na kľúčovú štátnu zbrojársku spoločnosť, pri ktorom zahynulo päť ľudí a viac ako 20 bolo zranených.
 
Ministerstvo národnej obrany Turecka uviedlo, že v stredu bolo počas leteckej ofenzívy „zničených“ 32 cieľov, pričom neposkytlo podrobnosti o zasiahnutých lokalitách. Oznámilo, že boli prijaté „všetky druhy opatrení“, aby sa zabránilo poškodeniu civilistov.

K úderom došlo niekoľko hodín po tom, ako podozriví kurdskí bojovníci odpálili výbušniny a spustili paľbu na zbrojársku spoločnosť Tusas. Tá navrhuje, vyrába a montuje vojenské, ale aj civilné  lietadlá, bezpilotné lietadlá a iné systémy obranného priemyslu a pre vesmír.
 
Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya povedal, že za útokom pravdepodobne stojí Strana kurdských pracujúcich (PKK). Na PKK ukázal prstom aj minister obrany Yasar Guler.
 
„Týmto darebákom z PKK vždy vymeriame trest, ktorý si zaslúžia. Oni však nikdy neprídu k rozumu,“ povedal Guler. „Budeme ich prenasledovať, kým nezlikvidujeme posledného teroristu.“
 
PKK sa k tomu nevyjadrila.

Útok prišiel deň po tom, čo Devlet Bahceli - líder tureckej krajne pravicovej Strany nacionalistického hnutia (MHP), ktorá je spojencom Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, upozornil na možnosť, že uväznený vodca PKK Abdullah Ocalan by mohol byť podmienečne prepustený, ak sa vzdá násilia a zruší svoju organizáciu.
 
Erdogan počas stretnutia s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na okraj stretnutia rozvojových ekonomík BRICS v Rusku povedal, že odsudzuje „hanebný teroristický útok“.
 
Iracké veľvyslanectvo v Ankare vydalo vyhlásenie, v ktorom odsúdilo útok na Tusas.

Uvádza sa v ňom, že „potvrdzuje pevný postoj Iraku, ktorý odmieta terorizmus a extrémizmus vo všetkých jeho formách a prejavoch, a vyjadruje solidaritu irackej vlády a ľudu s vládou a ľudom Tureckej republiky“. Začiatkom tohto roka Irak oznámil zákaz PKK.

Turecko pravidelne podniká letecké útoky proti PKK v Iraku a proti kurdskej skupine v Sýrii, ktorá je s PKK prepojená.

Bezpilotné lietadlá vyrobené spoločnosťou Tusas zohrali dôležitú úlohu v tom, že Turecko získalo prevahu v boji proti kurdským bojovníkom.

Ocalanova skupina bojuje za autonómiu v juhovýchodnom Turecku v konflikte, ktorý si od 80-tych rokov minulého storočia vyžiadal desaťtisíce obetí. Turecko a jeho západní spojenci ju považujú za teroristickú skupinu.

Hlavná prokurdská strana v krajine DEM, ktorá útok Tusas tiež odsúdila, poznamenala, že k nemu došlo v čase, keď sa objavila možnosť dialógu na ukončenie konfliktu. Mnohí si teraz kladú otázku, či ešte existuje priestor pre mier.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: CNN, New York Times, Al Jazeera, BBC, Foto: İsmail Kaplan/Anadolu Agency
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies