Olympijské škandály: Nočná avantúra plavkyne, vyhadzov kvôli vtipu aj tehotná šermiarka

NETKY.SK • 31 Júl 2024, 15:24 • 2 min
Olympijské škandály: Nočná avantúra plavkyne, vyhadzov kvôli vtipu aj tehotná šermiarka

PARÍŽ - Britského televízneho komentátora postihol vyhadzov za mizogýnne žarty. Egyptská šermiarka zápolila v pokročilom štádiu tehotenstva a brazílsku plavkyňu čakal za romantické rande v uličkách francúzskej metropoly odlet späť do vlasti. Letné olympijské hry v Paríži už po niekoľkých dňoch od svojho začatia okrem športových výkonov priťahujú pozornosť aj svojimi bizarnými škandálmi.

slovakia

left justify in out

Brazílska plavkyňa Ana Carolina Vieiraová musela odísť domov po tom, čo sa zistila jej nočná avantúra v uliciach Paríža. Pred pretekmi mala ísť na utajené rande. „Som bezradná. Bolo mi povedané, že sa mám obrátiť na brazílsky olympijský výbor,“ popísala svoje strasti Vieiraová. „Ako sa s nimi mám dohovoriť, keď som už nahlásila obťažovanie v rámci organizácie a nič sa nevyriešilo,“ uviedla pretekárka. Brazílski olympijskí funkcionári jej na to odkázali, že olympiáda nie je dovolenka.

Veľkú vlnu protestov vyvolávajú aj preteky za účasti izraelských športovcov. Výnimkou nie sú vyhrážky a antiizraelské heslá. Niektorí protestujúci mávajú palestínskymi vlajkami.

Mizogynnú vložku v sobotu večer pridal komentátor televíznej stanice Eurosport Bob Ballard. Vo chvíli, keď víťazný tím austrálskych plavkýň preberal zlaté medaily za triumf v štafete 4x100 m voľným štýlom, povedal: „Už pomaly finišujú. Viete, aké sú ženy... poflakujú sa a robia si make-up.“ Spolukomentátorka a britská plavecká šampiónka Lizzie Simmondsová okamžite označila poznámku za „nehoráznu“, čo Ballarda rozosmialo, napísal denník The Guardian.

Eurosport oznámil, že Ballard bol vyradený z komentátorského tímu. Vo vyhlásení, ktoré cituje spravodajstvo BBC, stanica uviedla: „Všetci sme boli rozhorčení. Počas včerajšieho večera sa komentátor Bob Ballard dopustil nevhodnej poznámky. Z tohto dôvodu bol s okamžitou platnosťou vyradený z nášho tímu.“ Skúsený komentátor sa k vyhadzovaniu nevyjadril.

Brazílska plavkyňa Ana Carolina Vieirová bola poslaná domov z olympijských hier v Paríži a jej tímový kolega Gabriel Santos dostal varovanie po tom, ako opustili dedinu športovcov bez toho, aby to bolo jasné tímu, uviedol v nedeľu Brazílsky olympijský výbor.
Brazílska plavkyňa Ana Carolina Vieirová bola poslaná domov z olympijských hier v Paríži a jej tímový kolega Gabriel Santos dostal varovanie po tom, ako opustili dedinu športovcov bez toho, aby to bolo jasné tímu, uviedol v nedeľu Brazílsky olympijský výbor.
Zdroj: Sportnet / X / Janie Johnson

Potlesk aj bučanie divákov privítali na olympijskom piesku pod Eiffelovou vežou holandského plážového volejbalistu Stevena van de Veldeho, ktorý v 19 rokoch znásilnil v Británii 12-ročné dievča. „Minulosť je minulosť. Svoj trest si odpykal a teraz seká dobrotu. Pre mňa je príkladom, že dospel a poučil sa z toho. Hrám s ním rád,“ ​​povedal jeho spoluhráč Matthew Immers novinárom. Van de Velde už dopredu oznámil, že s médiami v Paríži komunikovať nebude. Navyše býva mimo olympijskej dediny.

 

Tehotná šermiarka vzbudila údiv aj kritiku

Egyptská šermiarka Nada Hafezová šokovala verejnosť svojím oznámením, že štartuje, hoci je v siedmom mesiaci tehotenstva. „Bola to moja tretia olympiáda, ale tentoraz aj s malým olympionikom,“ uviedla nastávajúca mamička. Jej priznanie vyvolalo rozporuplné reakcie. Zatiaľ čo niektorí čin šermiarky obdivujú a považujú ho za inšpiratívne, nájdu sa aj kritici. „Toto je veľmi trápne, mala si prenechať miesto niekomu, kto je schopný súťažiť. Je to veľmi nezodpovedné,“ napísala jedna z komentujúcich na sociálnych sieťach.

Už samotný úvodný ceremoniál hier vyvolal medzi radom sledujúcich po celom svete pobúrenie. Kresťanov pohoršilo umelecké stvárnenie obrazu Posledná večera pána od slávneho maliara a vynálezcu Leonarda da Vinciho.  Novozákonný príbeh o poslednej večeri Ježiša Krista stvárnili drag queens či transgender modelka. Takmer nahá speváčka spodobňovala gréckeho boha vína Dionýza.

„Samozrejme nikdy nebolo naším zámerom prejaviť neúctu k akejkoľvek náboženskej skupine. Otvárací ceremoniál sa snažil osláviť toleranciu v spoločnosti,“ uviedla hovorkyňa organizačného výboru Anne Descampsová na tlačovej konferencii. „Sme presvedčení, že sa nám to podarilo naplniť. Pokiaľ to niekoho urazilo, je nám to hlboko ľúto,“ dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, BBC, Europost, NBC News / Getty Images / Al Bello
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies