Orbán v prejave pri príležitosti výročia kritizuje tlak EÚ a obhajuje suverenitu Maďarska

NETKY.SK • 24 Október 2024, 09:35 • 2 min
Orbán v prejave pri príležitosti výročia kritizuje tlak EÚ a obhajuje suverenitu Maďarska

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán predniesol v stredu v Budapešti vyzývavý prejav pri príležitosti 68. výročia revolúcie z roku 1956, v ktorom zdôraznil odhodlanie Maďarska brániť svoju národnú suverenitu pred rastúcim tlakom Európskej únie (EÚ).

slovakia

left justify in out

Orbán v prejave k tisíckam priaznivcov prirovnal súčasný boj proti zasahovaniu EÚ k historickému boju Maďarska za slobodu, pričom kritizoval úlohu Európy v prebiehajúcom konflikte na Ukrajine a varoval pred možným nebezpečenstvom jeho ďalšej eskalácie.

"Tlak Bruselu na našu krajinu a vládu každým dňom silnie," varoval Orbán a zdôraznil, že EÚ sa podľa neho čoraz viac snaží podkopať maďarskú vládu.

V súvislosti s prebiehajúcim ozbrojeným konfliktom na Ukrajine Orbán vyjadril obavy z úlohy Európy v "zdĺhavom a nákladnom" konflikte. Kritizoval svojich politických oponentov za podporu intervencie, pričom ich postoj vykreslil ako nesprávne rozšírenie boja za slobodu.

Maďarský premiér Viktor Orbán reční počas podujatia pri príležitosti 68. výročia revolúcie v roku 1956 v Budapešti 23. októbra 2024.
Maďarský premiér Viktor Orbán reční počas podujatia pri príležitosti 68. výročia revolúcie v roku 1956 v Budapešti 23. októbra 2024.
Zdroj: Xinhua / Attila Volgyi

Orbán vykreslil pochmúrny obraz geopolitickej situácie a naznačil, že Európa nebola za posledných 70 rokov tak blízko svetovej vojny. Kritizoval európskych lídrov za ich prístup ku konfliktu na Ukrajine a obvinil ich, že zatiahli Západ do zbytočnej a nebezpečnej konfrontácie.

Maďarský líder vyjadril rozhodný nesúhlas s akoukoľvek eskaláciou konfliktu, najmä s krokmi smerujúcimi k vstupu Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie a rozšíreniu frontovej línie na ruské územie. Varoval, že takéto kroky by mohli viesť k opätovnému umiestneniu zahraničných vojsk v Maďarsku.

Orbán na záver potvrdil záväzok Maďarska zachovať nezávislosť a mierovú existenciu v Karpatskej kotline. "Nechceme sa zúčastňovať na žiadnom imperiálnom súperení, ani sa nechceme zapájať do nepriateľstva iných," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Attila Volgyi
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies