OS SR: Starostlivosť o psychiku vojakov sa zameriava najmä na prevenciu

NETKY.SK • 2 August 2024, 15:43 • 2 min
OS SR: Starostlivosť o psychiku vojakov sa zameriava najmä na prevenciu

BRATISLAVA - V prípadoch, keď sa u vojakov napriek psychologickej príprave objavia príznaky psychickej poruchy, podstupujú vojaci klinické psychologické alebo psychiatrické vyšetrenie.

slovakia

left justify in out

Psychologická starostlivosť o vojakov sa prioritne zameriava na predchádzanie vzniku psychických porúch. Prevencia je prioritou zamestnávateľa aj odborného personálu podporujúceho duševné zdravie. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré poskytol hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

"Zvyšovanie psychickej pripravenosti vojenského personálu na plnenie úloh prostredníctvom psychologickej prípravy je jedným z hlavných pilierov prevencie pred vznikom psychických ochorení. V súkromnom živote vojenských profesionálov však takáto príprava absentuje," priblížil Zemanovič s tým, že riešiť rodinné alebo vzťahové problémy v tomto prípade umožňuje dostupný psychologický poradenský servis.

Psychologická podpora a starostlivosť sa poskytuje vojenskému personálu pri plnení úloh na Slovensku, počas vyslania do vojenských operácii v zahraničí, po návrate z nasadenia, ako aj po ukončení pôsobenia v armáde.

Pre vojakov sa podľa hovorcu realizuje aj podporný psychologický program. Ten sa zameriava na témy, ako sú prevencia syndrómu vyhorenia, efektívne plánovanie času či rovnováha medzi pracovným a súkromným životom.

V prípadoch, keď sa u vojakov napriek psychologickej príprave objavia príznaky psychickej poruchy, podstupujú vojaci klinické psychologické alebo psychiatrické vyšetrenie. Na základe záveru vyšetrenia im navrhnú a poskytnú ambulantnú alebo ústavnú liečbu.

Po ukončení liečby sa posudzuje psychická spôsobilosť na výkon štátnej služby. "Psychickú spôsobilosť musí vojak spĺňať počas celej služobnej kariéry," vysvetlil Zemanovič.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Ozbrojené sily Slovenskej republiky, Foto: FB/Ozbrojené sily Slovenskej republiky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies