OSN obviňuje Izrael z vážneho zločinu vyhladzovania v Gaze

NETKY.SK • 11 Október 2024, 12:03 • 2 min
OSN obviňuje Izrael z vážneho zločinu vyhladzovania v Gaze

Vyšetrovanie odhalilo, že Izrael pri svojich úmyselných útokoch na nemocnice páchal „vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti“.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie zistilo, že Izrael sa pri útokoch na nemocnice dopúšťa „vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti“. Vyšetrovatelia OSN obvinili Izrael z úmyselných útokov na zdravotnícke zariadenia v Gaze a zabíjania zdravotníckeho personálu počas vojny proti obliehanej enkláve.

Vo vyhlásení bývalej vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Navi Pillayovej, zverejnenom pred vydaním správy, sa Izrael obviňuje zo „spáchania vojnových zločinov“ počas útoku na Gazu po cezhraničnom útoku Hamasu 7. októbra 2023.

Pillayová uviedla, že hlavnou ťarchou týchto útokov trpeli najmä deti. Izraelská vláda pravidelne tvrdí, že jej útoky sú zamerané na členov Hamasu, ktorý popiera využívanie týchto miest ako veliteľských centier. Vyhlásenie OSN tiež obviňuje izraelské sily z úmyselného zabíjania a mučenia zdravotníckeho personálu a obmedzovania odchodu pacientov z Gazy.

Izrael tvrdí, že militanti v Gaze operujú z úkrytu, obývaných oblastí vrátane škôl a nemocníc a že na nich zaútočí všade, kde sa objavia, pričom sa snaží vyhnúť zraneniu civilistov. Hamas popiera, že by medzi civilistami ukrýval militantov, zbrane a veliteľské stanovištia.

Vyhlásenie vyšetrovania OSN tiež obvinilo izraelské sily z úmyselného zabíjania a mučenia zdravotníckeho personálu, z útokov na zdravotnícke vozidlá a z obmedzovania povolení pre pacientov opustiť obliehané pásmo Gazy. Uviedlo, že vo februári zomrelo palestínske dievča Hind Rajab spolu s rodinnými príslušníkmi a dvoma lekármi, ktorí ju prišli zachrániť spod izraelskej paľby počas evakuácie. V správe sa uvádza, že sanitku zasiahla tanková strela, keď sa nachádzala vo vzdialenosti 50 metrov od rodiny, napriek tomu, že jej trasa bola vopred koordinovaná s izraelskými bezpečnostnými silami.

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že viac ako 10 000 pacientov, ktorí potrebujú urgentnú lekársku evakuáciu, nebolo od mája, keď bol ukončený hraničný prechod v Rafahu, schopných opustiť Gazu. Palestínska zdravotná služba hlási takmer 1 000 zabitých zdravotníkov za posledný rok, čo WHO označila za „nenahraditeľnú stratu a masívnu ranu do systému zdravotníctva“.

Príkazy na evakuáciu pre štyri nemocnice boli považované za „neuskutočniteľné“, pretože izraelské sily neposkytli medikám dostatok času na evakuáciu pacientov a ani im nepomohli. Vyšetrovanie tiež skúma zaobchádzanie s palestínskymi zadržiavanými osobami a rukojemníkmi zajatými Hamasom po útoku na Izrael 7. októbra 2023, pričom obviňuje obe strany z mučenia a sexuálneho násilia.

obrazok
Reakcia Palestínčanov po izraelskom útoku na Remal Clinic, ktorá v meste Gaza ukrývala vysídlených ľudí
Zdroj: Dawoud Abu Alkas/Reuters
obrazok
smutné straty lekárov.
Zdroj: Gaza Media Office, OCHA

 

Komisia má mandát na zhromažďovanie dôkazov o medzinárodných trestných činoch v Izraeli a okupovaných palestínskych územiach. Zistenia sú založené na rozhovoroch s obeťami a svedkami, podaniach a satelitných snímkach. Predtým tvrdila, že Izrael aj Hamas spáchali vojnové zločiny a že konanie Izraela predstavuje zločiny proti ľudskosti.

Izrael nespolupracoval na vyšetrovaní, ktoré považuje za predpojatosť voči nemu a obvinil komisiu z bránenia prístupu k dôkazom. Dôkazy získané orgánmi OSN môžu byť základom pre trestné stíhanie vojnových zločinov Medzinárodným trestným súdom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ján Sikoriak
Zdroj: Reuters, Al Jazeera, Foto: Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies