OSN: Viac ako polovica ruských vojnových zajatcov na Ukrajine bola mučená

NETKY.SK • 1 Október 2024, 14:56 • 2 min
OSN: Viac ako polovica ruských vojnových zajatcov na Ukrajine bola mučená

ŽENEVA 1. októbra – Viac ako polovica z 205 ruských vojnových zajatcov na Ukrajine, ktorých skúmala OSN, uviedla, že boli vystavení mučeniu a zlému zaobchádzaniu, uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva v pravidelnej správe o situácii na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Z 205 ruských vojnových zajatcov, s ktorými sa hovorilo od marca 2023, 104 poskytlo konzistentné a podrobné správy o mučení alebo iných formách zlého zaobchádzania, čo naznačuje, že táto prax pokračuje. Až na niektoré výnimky k takémuto zlému zaobchádzaniu dochádzalo v počiatočných fázach zajatia“ uviedol portál RIA Novosti.

Podľa Úradu OSN pre ľudské práva medzi hlavné metódy mučenia a zlého zaobchádzania patrilo kruté bitie vrátane cielených úderov do kolien a kĺbov, vyhrážanie sa smrťou alebo fyzickým násilím a elektrické šoky.

Tí, ktorí sú zodpovední za toto násilie, použili rôzne predmety vrátane gumených obuškov, hliníkových alebo drevených palíc/kladív, taktických rukavíc, paralyzérov, vojenských telefónov alebo iných elektrických zariadení, ako sú autobatérie“ uvádza správa.

OSN tiež uviedla, že desať ruských vojnových zajatcov z 205 opýtaných uviedlo, že boli vystavení sexuálnemu násiliu vrátane násilia na genitáliách a vyhrážok znásilnením.

Vyšetrovacia komisia OSN pre Ukrajinu predtým vo svojej správe uviedla, že ukrajinskí vojaci spáchali vojnové zločiny tým, že zabíjali a mučili ruských vojnových zajatcov. Misia OSN informovala o 25 prípadoch represálií voči ruským zajatcom zo strany ukrajinských jednotiek. Okrem toho, Ukrajina nezačala trestné stíhanie proti svojim vojakom, ktorí zastrelili ruských vojnových zajatcov, napriek tomu, že bolo zdokumentovaných niekoľko popráv, uviedol šéf Úradu vysokého komisára OSN Volker Turk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
ria.ru, zdroj foto: ria.ru
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies