Ostrov Madeira už týždeň sužujú požiare. Horí aj les zo zoznamu UNESCO + VIDEO

NETKY.SK • 22 August 2024, 11:44 • 2 min
Ostrov Madeira už týždeň sužujú požiare. Horí aj les zo zoznamu UNESCO + VIDEO

LISABON - Portugalsko v stredu požiadalo partnerov EÚ o pomoc pri boji s lesným požiarom na atlantickom ostrove Madeira, ktorý zúri už týždeň a ohrozuje aj lesy zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO.

slovakia

left justify in out

Agentúra AFP vo svojej správe uviedla, že požiar do utorka zničil 4392 hektárov pôdy, čo vyplýva zo zistení programu EÚ Copernicus pre diaľkový prieskum Zeme.

Regionálny šéf civilnej ochrany António Nunes pre verejnoprávnu televíziu RTP povedal, že plamene zasiahli aj časť lesa Laurissilva - najväčšieho zachovaného vavrínového lesa, ktorý je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO. Škody zatiaľ nie sú veľké.

Požiar vypukol minulú stredu v odľahlej vidieckej oblasti Ribeira Brava na západe ostrova. Odvtedy sa - aj vďaka silnému vetru a vysokým teplotám - rozšíril i do susedných oblastí Camara de Lobos a Ponta de Sol.

V nedeľu úrady evakuovali približne 160 ľudí a plamene sa v ťažko dostupnom teréne snažilo hasiť 200 hasičov. Všetci evakuovaní sa však už medzitým vrátili do svojich domovov. Úrady dodali, že nemajú žiadne informácie o obetiach či zničení domov a dôležitej infraštruktúry.

Portugalsko ešte v sobotu vyslalo z pevniny 76 hasičov, aby posilnili záchranné tímy na ostrove, ktorý leží asi 500 kilometrov západne od Maroka a je obľúbenou turistickou destináciou.

Vládny zdroj v stredu informoval, že čoskoro prídu hasičom na Madeire na pomoc aj dva vodné bombardéry Canadair.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Foto: RTE
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies