Pápež v najväčšej mešite juhovýchodnej Ázie vyzval na boj proti extrémizmu a zmene klímy + VIDEO

NETKY.SK • 5 September 2024, 17:31 • 2 min
Pápež v najväčšej mešite juhovýchodnej Ázie vyzval na boj proti extrémizmu a zmene klímy + VIDEO

Pápež František a veľký imám najväčšej mešity v juhovýchodnej Ázii prisľúbili, že sa zjednotia v boji proti nábožensky motivovanému násiliu a vyzvali na "rozhodné" opatrenia v oblasti klímy v spoločnom vyhlásení vo štvrtok počas Františkovej návštevy Indonézie.

slovakia

left justify in out

Nábožensky symbolické gesto - medzináboženská dohoda bola podpísaná v indonézskom hlavnom meste Jakarta v mešite Istiqlal, ktorú navrhol kresťanský architekt.

Vo vyhlásení podpísanom Františkom a veľkým imámom Nasaruddinom Umarom sa uvádza, že je "obzvlášť znepokojujúce", že náboženstvo sa využíva na ospravedlnenie násilia a spôsobuje utrpenie najmä ženám, deťom a starším ľuďom. Vyzval, aby sa "medzináboženský dialóg uznal za účinný nástroj riešenia miestnych, regionálnych a medzinárodných konfliktov".

Vyzval tiež na prijatie opatrení proti "pretrvávajúcej environmentálnej kríze", ktorá sa podľa neho "stala prekážkou harmonického spolužitia národov".

Na medzináboženskom stretnutí, ktoré bolo hlavným bodom Františkovej 12-dňovej cesty do Ázie a Oceánie, sa zúčastnili zástupcovia šiestich oficiálne uznaných indonézskych náboženstiev: Islam, budhizmus, konfucianizmus, hinduizmus, katolicizmus a protestantizmus.

Tunel je považovaný za znak tolerancie v Indonézii, najväčšej krajine s moslimskou väčšinou na svete, kde je náboženská sloboda chránená ústavou, ale kde došlo k smrteľným prípadom násilia voči kresťanom a iným náboženským menšinám. "My, ktorí patríme k rôznym náboženským tradíciám, máme úlohu pomôcť každému prejsť tunelom života s očami obrátenými k svetlu," povedal František. Varoval tiež zhromaždenie, že náboženstvo sa môže zneužívať na ospravedlnenie vojen, hoci by malo ísť o "podporu a ochranu dôstojnosti každého ľudského života".

František, ktorý v súčasnosti pravidelne používa invalidný vozík kvôli problémom s kolenom, počas cesty precestuje viac ako 20 000 kilometrov, čo je najdlhšia a najvzdialenejšia cesta jeho pontifikátu. Vatikán uviedol, že bude cestovať s lekárom a dvoma zdravotnými sestrami, čo je štandardný postup.

Na svätej omši, ktorú František celebroval vo štvrtok popoludní na štadióne v Jakarte, sa očakávala účasť približne 80 000 ľudí. V Indonézii, 280-miliónovej krajine, kde takmer 87 % obyvateľstva tvoria moslimovia, žije približne 8 miliónov katolíkov.

Napriek tomu, že Indonézia sa hlási k náboženskej slobode, náboženská diskriminácia a násilie nie sú v tejto súostrovnej krajine ničím výnimočným.

Lai Pan Chiu, riaditeľ Centra katolíckych štúdií na Čínskej univerzite v Hongkongu, povedal, že Františkov dôraz na spoločné korene moderného katolicizmu a islamu je užitočný pre zlepšenie medzináboženských vzťahov.

Františkovou poslednou destináciou je Singapur, kde tri štvrtiny obyvateľstva tvoria etnickí Číňania a kde bude mať možnosť vyslať nepriamy odkaz katolíkom v Číne, keďže Vatikán sa snaží zlepšiť vzťahy s Pekingom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: NBC News, Foto: Yahoo
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies