PAPRIKOVÁ a PARADAJKOVÁ sezóna: Chutné dary leta a ich prínos pre zdravie. Na našich RECEPTOCH si pochutíte

NETKY.SK • 21 September 2024, 17:13 • 2 min
PAPRIKOVÁ a PARADAJKOVÁ sezóna: Chutné dary leta a ich prínos pre zdravie. Na našich RECEPTOCH si pochutíte

BRATISLAVA - Leto je obdobím, kedy záhrady a trhy zaplnia šťavnaté a voňavé plody paprík a paradajok. Tieto chutné a výživné zeleniny sú obľúbenými prísadami mnohých jedál a sú neodmysliteľnou súčasťou zdravej stravy. V tomto článku sa dozviete viac o ich pôvode, zdravotných výhodách a naučíte sa, ako ich využiť v kuchyni.

slovakia

left justify in out

Pôvod papriky a paradajky

Paprika: Cesta z Nového sveta

Paprika, známa pod latinským názvom Capsicum annuum, pochádza z Južnej a Strednej Ameriky, kde ju pestovali už starí Aztékovia a Mayovia. Európa sa s ňou zoznámila až v 16. storočí, keď ju do Španielska priviezli španielski dobyvatelia.

Zaujímavosťou je, že paprika sa dlho pestovala ako okrasná rastlina, kým sa zistilo, že je jedlá a mimoriadne chutná.

Zdroj: freepik.com

Paradajka: Ošemetná cesta k uznaniu

Paradajky (Solanum lycopersicum) majú podobný pôvod ako paprika – pochádzajú z Južnej Ameriky, konkrétne z oblasti dnešného Peru a Ekvádoru. Pôvodné civilizácie paradajky pestovali tisíce rokov pred príchodom Európanov.

Do Európy sa paradajky dostali okolo 16. storočia, avšak spočiatku ich považovali za jedovaté. Až o niekoľko storočí neskôr sa stali obľúbenou súčasťou európskej kuchyne.

Zdroj: freepik.com

Zdravotné výhody papriky a paradajky

Paprika: Bohatá na vitamíny a antioxidanty

Paprika patrí medzi jedny z najzdravších plodín. Červené papriky sú bohaté na vitamín C, beta-karotén a vitamín E, ktoré sú dôležité pre zdravý imunitný systém a ochranu buniek pred poškodením.

Obsahujú aj kapsaicín – látku zodpovednú za pálivú chuť, ktorá môže pomôcť pri podpore trávenia a zmierňovaní zápalov. Okrem toho, papriky sú skvelým zdrojom vlákniny a obsahujú málo kalórií, čo z nich robí ideálnu zeleninu do diéty.

Zdroj: freepik.com

Paradajka: Silný ochranca srdca a očí

Paradajky sú bohaté na lykopén, silný antioxidant, ktorý má preukázané priaznivé účinky na zdravie srdca a znižuje riziko niektorých druhov rakoviny, najmä prostaty.

Lykopén tiež chráni pokožku pred škodlivými účinkami UV žiarenia a podporuje zdravie očí. Paradajky obsahujú aj vitamíny A, C a K, draslík a vlákninu, čo z nich robí vynikajúci doplnok stravy, ktorý podporuje celkové zdravie.

Zdroj: freepik.com

Chutné recepty z papriky a paradajok

Paprika

1. Pečené plnené papriky s ryžou a mäsom

Ingrediencie:

  • 4 veľké červené papriky
  • 200 g mletého hovädzieho mäsa
  • 100 g varenej ryže
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Soľ, korenie, oregano

Postup:

Papriky rozrežte na polovice a vydlabte semienka. Na panvici osmažte cibuľu s cesnakom, pridajte mleté mäso, dochuťte korením a oreganom. Zamiešajte do mäsa uvarenú ryžu a touto zmesou naplňte papriky. Pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 30 minút, kým sú papriky mäkké.

2. Grilovaná paprika s olivovým olejom a cesnakom

Ingrediencie:

  • 4 farebné papriky
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

Papriky nakrájajte na štvrťky a odstráňte semienka. Na grile ich opečte z oboch strán, kým sú mäkké a majú jemné spálené okraje. Po grilovaní ich pokvapkajte olivovým olejom, pridajte nasekaný cesnak, soľ a čierne korenie. Podávajte ako prílohu k mäsu alebo na čerstvé pečivo.

Zdroj: freepik.com

Paradajka

1. Paradajková polievka s bazalkou

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých paradajok
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Čerstvá bazalka
  • Soľ, čierne korenie

Postup:

Na oleji osmažte cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájané paradajky a chvíľu varte. Zalejte vývarom a varte ďalších 20 minút. Rozmixujte, pridajte čerstvú bazalku a dochuťte soľou a korením. Podávajte s krutónmi alebo čerstvým chlebom.

2. Paradajkový šalát s mozzarellou

Ingrediencie:

  • 4 veľké zrelé paradajky
  • 200 g mozzarelly
  • Čerstvá bazalka
  • Olivový olej
  • Balsamico ocot
  • Soľ a čierne korenie

Postup:

Paradajky a mozzarellu nakrájajte na plátky. Uložte ich striedavo na tanier, ozdobte lístkami bazalky. Pokvapkajte olivovým olejom a balsamicom, dochuťte soľou a korením. Podávajte ako osviežujúci letný predjedlo.

Zdroj: freepik.com

Papriky a paradajky sú nielen chutné, ale aj mimoriadne zdravé plodiny, ktoré by nemali chýbať na vašom stole počas sezóny. Ich zdravotné prínosy sú nesporné a možnosti využitia v kuchyni takmer neobmedzené. Či už si ich pripravíte v čerstvom šaláte, alebo ich použijete ako hlavný chod, určite si pochutíte na týchto letných daroch prírody.

Zdroj: freepik.com

Zdroj: University of California, Agriculture & Natural Resources; The History Kitchen, PBS; Medical News Today, Foto: freepik.com

twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Viktória Gromová

Študentka Dubnického inštitútu, odbor učiteľstvo praktickej prípravy v ekonomických predmetoch. pre redakciu Netky píšem domácu politiku a domáce dianie. O politiku sa zaujimam od 17 rokov a aktívne sa jej venujem od 19. Rada čítam ekonomické knihy. Zaujimam sa aj o celosvetové dianie.

Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies