Pegasus: Má SIS schopnosť sledovať mobilné zariadenia?

NETKY.SK • 5 September 2024, 11:18 • 2 min
Pegasus: Má SIS schopnosť sledovať mobilné zariadenia?

BRATISLAVA - Kaliňák zdôraznil, že je zásadne proti používaniu systému Pegasus, pretože predstavuje ohrozenie demokracie.

slovakia

left justify in out

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok uviedol, že slovenské bezpečnostné zložky nedisponujú izraelským špionážnym systémom Pegasus. "Medializovaná informácia sa ani náznakom nedotýka reality," vyhlásil pred stredajším rokovaním vlády. Pripomenul, že nie je zástupcom Slovenskej informačnej služby (SIS), a dodal: "Ako minister vnútra nemám takúto informáciu, preto nemôžem potvrdiť, že by šlo o hotovú vec."

Minister obrany Robert Kaliňák k téme dodal, že tieto správy nie sú ničím overené a majú za cieľ vytvoriť politickú tému. "Slovenská legislatíva nepripúšťa používanie takéhoto systému. Pegasus nie je odpočúvací systém, je to de facto domová prehliadka v digitálnom priestore, a to zákon o ochrane pred nelegálnym odpočúvaním nepokrýva. Preto spravodajské služby nemôžu tento systém používať," vysvetlil Kaliňák.

Dodal, že slovenské orgány môžu monitorovať len elektronickú komunikáciu, či už telefonovanie alebo komunikačné aplikácie.

Kaliňák ďalej teoreticky pripustil, že by používanie takéhoto systému bolo možné, ak by sa upravila legislatíva, ale "aj v tom prípade by bola potrebná úprava, keďže to nezodpovedá našim zákonom." Upozornil tiež, že systém Pegasus je extrémne drahý, rovnako ako jeho používanie. "Aj keď niektoré krajiny tento systém používali, často z toho vznikli škandály," dodal minister.

Pripomenul, že bol jedným z autorov zákona o ochrane pred nelegálnym odpočúvaním z roku 2004 a zdôraznil, že bol navrhovateľom komisie, ktorá by mala kontrolovať odpočúvanie.

"Keď som končil ako minister, navrhol som, aby opozícia mala predsedu komisie, ktorá by mohla kontrolovať odpočúvanie a aktívne vstupovať do spisov. Bohužiaľ, v rokoch 2020 až 2023 sa táto komisia nezvolila. Verím, že teraz už k tomu dôjde a komisia bude mať plné oprávnenie na kontrolu," povedal Kaliňák.

Na záver Kaliňák zdôraznil, že je zásadne proti používaniu systému Pegasus, pretože predstavuje ohrozenie demokracie. "Polícia aj SIS majú dostatok nástrojov na monitorovanie nebezpečných osôb," uviedol.

Potvrdil tiež, že bývalá vláda mala záujem kúpiť takéto zariadenie. "Boli tu odborníci a viackrát sa o tom rokovalo, ale už vtedy sme vyjadrili obavy, že by to mohlo byť zneužité," uzavrel minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MO SR, MV SR, Foto: FB/Ministerstvo vnútra SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies