Peking prepustil na slobodu takmer 20 rokov väzneného amerického občana Davida Lina

NETKY.SK • 16 September 2024, 17:15 • 2 min
Peking prepustil na slobodu takmer 20 rokov väzneného amerického občana Davida Lina

PEKING - Čínska vláda prepustila 68-ročného obyvateľa Orange County Davida Lina, ktorý si od roku 2006 odpykával doživotný trest za podľa americkej vlády falošné obvinenia zo zmluvného podvodu.

slovakia

left justify in out

Linova dcéra Alice Lin pre POLITICO potvrdila, že ministerstvo zahraničných vecí jej v sobotu oznámilo, že čínske úrady prepustili jej otca z väzenia a že v nedeľu pristane v San Antoniu v Texase. "Žiadne slová nedokážu vyjadriť radosť, ktorú máme - máme veľa času, ktorý musíme dohnať," povedala mladšia Lin, ktorá bola na ceste za otcom na letisko. 

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť, ktorý nemal oprávnenie hovoriť o Linovom návrate, uviedol, že Bidenova administratíva Linovo prepustenie privítala. Lin "sa teraz po prvý raz po takmer 20 rokoch môže stretnúť so svojou rodinou," uviedol hovorca vo vyhlásení. Čínske veľvyslanectvo sa odmietlo vyjadriť.

Prepustenie Lina, ktorý je jedným z troch občanov USA, ktorých ministerstvo zahraničných vecí považuje za nespravodlivo väznených v Číne, znamená prelom v dlhoročnom bilaterálnom konflikte, ktorý sa roky nedarilo vyriešiť. "Číňania prvýkrát súhlasili s jeho prepustením na stretnutí medzi štátnym tajomníkom [Antony] Blinkenom a [čínskym ministrom zahraničných vecí] Wangom Yi v Laose" v júli na stretnutí popri ministerskom zasadnutí súvisiacom so združením ASEAN, uviedol americký predstaviteľ oboznámený s týmito rokovaniami, ktorý poskytol anonymitu, pretože nie je oprávnený hovoriť o citlivých diplomatických rokovaniach.

Načasovanie Linovho prepustenia - len niekoľko týždňov po stretnutiach poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana s Wangom v Pekingu - naznačuje, že Sullivan tiež zohral úlohu pri Linovom návrate domov.

"Viem, že Jake Sullivan vzniesol námietku voči môjmu otcovi," povedala Linova dcéra Alice.

Kalifornčan David Lin v šťastnejších časoch so svojou dcérou Alice v južnej Kalifornii v roku 1984.
Kalifornčan David Lin v šťastnejších časoch so svojou dcérou Alice v južnej Kalifornii v roku 1984.
Zdroj: Alice Lin

Kalifornský guvernér Gavin Newsom počas októbrovej návštevy Číny neúspešne naliehal na Linovo prepustenie. Newsom sa vrátil domov so správou od čínskych úradov, že Lin zostane za mrežami "do apríla 2029".

Linov nedeľňajší návrat domov je odrazom dlhoročnej intenzívnej diplomacie Úradu osobitného vyslanca prezidenta pre záležitosti rukojemníkov ministerstva zahraničných vecí a kalifornskej neziskovej organizácie na podporu prepustenia väzňov Dui Hua Foundation. "Čínskej vláde som stále opakoval, že ak chcete zlepšiť vzťahy so Spojenými štátmi, prepustite amerických väzňov - myslím, že tento odkaz dostali," povedal zakladateľ Dui Hua John Kamm.

K prepusteniu dochádza len niekoľko dní pred vypočutím v Kongrese na Kapitole, ktoré bude zamerané na svojvoľne zadržiavaných občanov USA v Číne.

A zvýši nádej, že prebiehajú rozhovory o prepustení ďalších dvoch Američanov - Marka Swidana a Kai Liho - ktorých ministerstvo zahraničných vecí považuje za nespravodlivo uväznených. "Dúfame, že Davidovo prepustenie vytvorí priestor pre ďalšiu diplomaciu" s cieľom oslobodiť Swidana a Liho, povedal americký predstaviteľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Politico, Foto: Bitter Winter
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies