Pellegrini a jeho predstava o vykonávaní protokolárne najvýznamnejšej funkcie v štáte

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 11:00 • 2 min
Pellegrini a jeho predstava o vykonávaní  protokolárne najvýznamnejšej funkcie v štáte

Pellegrini si mysli, že by sme sa mali naučiť rešpektovať výsledky volieb

slovakia

left justify in out

Výsledok demokratických volieb ako produkt rozhodnutia ľudí je vhodné rešpektovať. Politici by mali vnímať aj tento rozmer demokracie a svojím voličom ho pripomínať. Aj toto je úloha politikov, myslí si novozvolený prezident SR Peter Pellegrini.

Pellegrini sa domnieva, že politici sú technológovia moci, ktorí dosť presne vedia, kde a ako sa dostať k určitému percentu preferencií voličov. Niekedy ale zvyknú nepostrehnúť tenkú hranicu, kedy už je na mieste sa zastaviť, aby napätie v spoločnosti únosnú hranicu neprekročilo. „Musíme sa naučiť plne rešpektovať výsledok volieb. Nebyť z neho frustrovaní, nebyť agresívni, neplánovať týždeň-dva po neúspechu niektorej zo strán pomaly prevrat,“ povedal Pellegrini.

Pellegrini je presvedčený, že demokracia je dizajnovaná tak, že umožňuje korekciu výsledku vždy v nasledujúcich voľbách, ak v tých predchádzajúcich daný výsledok očakávania určitej skupiny nenaplnil. „Politické strany by mali cítiť, kedy je konflikt ešte zdravý, kedy je vyvolanie emócie ešte v poriadku a kedy presahuje hranice slušného správania alebo bezpečia,“ myslí si.

Údajne registroval zvýšené napätie už v čase krátko po ostatných voľbách do NR SR. Aj toto ho viedlo k rozhodnutiu, kedy hlavnou ideou jeho prezidentskej kampane mal byť práve pokoj. „Videl som, že napätie narastalo v rodinách, na pracoviskách, v rôznych skupinách obyvateľstva. Hovoril som o tom, že Slovensko potrebuje začať búrať ten pomyselný múr,“ uviedol Pellegrini.

Toto bolo aj v pozadí spoločnej reakcie Petra Pellegriniho a dosluhujúcej prezidentky Čaputovej na atentát proti predsedovi vládnej strany Smer SSD Robertovi Ficovi. „Pani prezidentka možno oslovuje jednu časť spoločnosti a ja druhú. Chceli sme občanom povedať, že sa stala hrozná vec, aby sa zdržali prehnaných reakcií. Chceli sme zabrániť nejakej potýčke alebo nebodaj tragickému incidentu,“ zmienil sa Peter Pellegrini.

Nepodarilo sa realizovať zámer, ktorého podstata bola zorganizovať okrúhly stôl za účasti politických strán zastúpených v parlamente. Rad by ale niekedy v budúcnosti sa o to pokúsil a nadviazal tak na túto iniciatívu. Umelo zmierovať politicky rozdielne stanoviská ani spriatelovanie politických rivalov. O tomto to byť nemá. Pointu má diskusia o budúcnosti krajiny a jej politickej kultúre. „Mám obavy o udržanie elementárnej politickej kultúry aj na pôde parlamentu,“ vyjadril sa Pellegrini. 

Ako krok správnym smerom a pozitívum vníma uznesenie parlamentu, ktoré pokus o atentát na predsedu vlády odsúdilo, pričom toto uznesenie sa dokázalo oprieť o podporu všetkých prítomných poslancov.

Politici, médiá aj občania sú  tom všetci spoločne, pokiaľ ide o príspevok k tomu, aby atmosféra na Slovensku bola pokojnejšia. „Je to úloha 5,5 milióna nás všetkých, ktorí tu žijeme,“ povedal Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini má v rámci svojej vízie ambíciu nadviazať na to pozitívne, čo  priniesli už jeho predchodcovia v úrade. jeho pridaná hodnota by mala spočívať v tom, že by intenzívne podporoval spoločenskú diskusiu na tému dlhodobej vízie rozvoja Slovenska. „Chcem veľa cestovať po Slovensku, rozprávať sa s ľuďmi. A ak ste sa ma pýtali na prvú zahraničnú pracovnú cestu, prvá oficiálna je naplánovaná v Česku, u pána prezidenta Pavla, termín je stanovený na 26. júna,“ uviedla novozvolená hlava štátu Pellegrini.

Primeraná pozornosť je venovaná zo strany novozvoleného prezidenta aj príprave inauguračného dňa. Sobota, 15. jún 2024 bude aj o zložení prísahy, čím sa oficiálne ujme výkonu funkcie. Súčasťou programu bude aj účasť na vojenskej prehliadke v pozícii vrchného veliteľa Ozbrojených síl. V Dóme Sv. Martina sa bude konať svätá omša. Má záujem na Devíne položiť vence k bráne slobody ako aj Mohyle generála Štefánika.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Matej Kasanický
Zdroj: teraz.sk, Foto: Peter Pellegrini Instagram
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies