Pellegrini sa rozlúčil s dvoma generálmi. Čo im odkázal? + FOTO

NETKY.SK • 3 September 2024, 13:17 • 2 min
Pellegrini sa rozlúčil s dvoma generálmi. Čo im odkázal? + FOTO

BRATISLAVA - Pellegrini pripomenul dôležitú úlohu armády počas pandémie ochorenia COVID-19 a pri príchode utečencov z Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Prezident a hlavný veliteľ Ozbrojených síl (OS) SR Peter Pellegrini sa v utorok rozlúčil s generálporučíkom Josefom Pokorným a brigádnym generálom Alexandrom Kollárikom, ktorí odchádzajú do výsluhového dôchodku. "Za svoju službu si zaslúžite uznanie a vďaku," vyhlásil Pellegrini.

"Obaja, tak ako tu stojíte, ste preukázali vysokú odbornú spôsobilosť, ale tiež morálne aj ľudské kvality, ktoré sa podobne ako odvaha, svedomitosť a odhodlanie nerozlučne spájajú s postavením profesionálneho vojaka," povedal prezident.

 Generálporučík Josef Pokorný
Generálporučík Josef Pokorný
Zdroj: FB/Peter Pellegrini

Pellegrini vyzdvihol, že "odchádzajúci generáli podriadili iné aktivity, svoj voľný čas aj rodinný život vojenskej službe."

Ďalej ocenil ich služby v zahraničí, ktoré podľa jeho slov potvrdili dobré meno Slovenska u spojencov a ukázali, že "SR nie je len prijímateľom výhod, ktoré vyplývajú z členstva v Severoatlantickej aliancii (NATO), ale je aj aktívnym prispievateľom."

Prezident tiež zdôraznil, že "vojenské konflikty sú stále súčasťou reality a vyžadujú pripravenosť inštitúcií či vynakladanie dostatočných prostriedkov na obranu." Uviedol, že "pre Slovensko je dôležité, že sa môže opierať o kvalitné OS SR, ktoré sú súčasťou NATO."

Pellegrini pripomenul dôležitú úlohu armády počas pandémie ochorenia COVID-19 a pri príchode utečencov z Ukrajiny.

Brigádny generál Alexander Kollárik
Brigádny generál Alexander Kollárik
Zdroj: FB/Peter Pellegrini

Ako hlavný veliteľ OS SR, Pellegrini odovzdal obom generálom za ich službu Slovensku ďakovné listy.

Generálporučík Josef Pokorný počas svojej kariéry zastupoval Slovensko pri vojenskom výbore Európskej únie, zatiaľ čo brigádny generál Alexander Kollárik pôsobil, okrem iného, v misii KFOR v Kosove.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, FB/Peter Pellegrini, Foto: prezident.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies