Pestovatelia zemiakov majú dôvod na radosť! Začína sa výstavba novej skúšobnej stanice Belža

NETKY.SK • 18 Jún 2024, 09:44 • 2 min
Pestovatelia zemiakov majú dôvod na radosť! Začína sa výstavba novej skúšobnej stanice Belža

BELŽA - Poklepaním základného kameňa sa dnes v obci Belža začne s výstavbou novej skúšobnej stanice Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP), ktorá nahradí známu skúšobnú stanicu Haniska. Tá musela ustúpiť významnej investícii „Strategické územie Valaliky“, teda príprave priemyselného parku pre automobilku Volvo.

slovakia

left justify in out

„Pestovanie zemiakov má na Slovensku dlhodobú tradíciu, o ktorú v nijakom prípade nechceme prísť. Aj vybudovanie novej skúšobnej stanice v Belži by mohlo posilniť domácu produkciu a zároveň znížiť závislosť od dovozu zemiakov zo zahraničia,“ hovorí na margo začatia výstavby novej skúšobnej stanice v Belži generálna riaditeľka sekcie poľnohospodárstva Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky Jana Vargová.

ÚKSÚP vykonáva svoju činnosť na 14 skúšobných staniciach po celom Slovensku, no Haniska mala unikátne postavenie. Bola jediným miestom, kde sa u nás vykonávala komplexná diagnostika vírusov a karanténnych baktérií zemiakov v rámci uznávania sadbových zemiakov. Preto mali množitelia sadbových zemiakov obavy, čo bude, keď Haniska zanikne. Bez potrebných certifikátov z tejto skúšobnej stanice totiž nemôžu predávať sadbové zemiaky v SR ani v zahraničí.

Zároveň bola Haniska jedinou skúšobnou lokalitou v kukuričnej výrobnej oblasti Východoslovenskej nížiny so špecifickými geologickými, hydrologickými, pôdnymi a klimatickými vlastnosťami, na ktorej sa vykonávali štátne odrodové skúšky jačmeňa, kukurice, pšenice, repky olejky či sóje.

„Vzhľadomna unikátne činnosti, ktoré zabezpečovala skúšobná stanica v Haniske, bolo pre nás najdôležitejšie, aby sa tieto zachovali tak obsahovo, ako aj geograficky. Je preto obrovskou výhodou, že sme len o 5 km ďalej, v Belži, našli vhodné pozemky v správe Slovenského pozemkového fondu na zabezpečenie štátnych odrodových skúšok poľných plodín,“ zdôrazňuje generálny riaditeľ ÚKSÚP Vladimír Urmanič, ktorý považuje výstavbu novej skúšobnej stanice za výnimočnú udalosť modernej histórie ústavu.

„Belža je dôležitou lokalitou hlavne pre sóju, nakoľko väčšina jej pestovateľských plôch sa nachádza práve na východe Slovenska. Okrem administratívneho zázemia by tu mali čoskoro vyrásť aj podporné pracoviská pre špecializované skúšky v oblasti fytodiagnostiky a skleník. Máme skvelé personálne a technické zabezpečenie a teraz budeme mať aj moderné priestory s novými technológiami,“ dodáva generálny riaditeľ Urmanič.

Táto jedinečná zelená investícia je hradená zo štátneho rozpočtu. Hodnota diela predstavuje 2 316 304,31 € s DPH a svoje brány otvorí už na jeseň 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies