Peter Žiga: Umelá inteligencia prináša revolúciu, ale aj nové riziká

NETKY.SK • 16 Október 2024, 08:47 • 2 min
Peter Žiga: Umelá inteligencia prináša revolúciu, ale aj nové riziká

ŽENEVA - Umelá inteligencia (AI) znamená technologickú revolúciu, no zároveň prináša vážne etické a bezpečnostné výzvy. Podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga na zhromaždení Medziparlamentnej únie v Ženeve zdôraznil potrebu jasných pravidiel a regulácií pre využitie AI. Okrem toho upozornil na riziko technologickej nezamestnanosti, ktoré môže ohroziť pracovné miesta v priemyselne orientovaných krajinách, ako je Slovensko.

slovakia

left justify in out

Umelá inteligencia (AI) znamená obrovský technologický pokrok, no zároveň prináša aj mnohé riziká, ktoré si vyžadujú jasné pravidlá a regulácie. Na 149. zhromaždení Medziparlamentnej únie vo švajčiarskej Ženeve na to upozornil podpredseda Národnej rady SR Peter Žiga, ktorý sa zúčastnil diskusie o budúcnosti vedy, technológií a inovácií v súvislosti s rozmachom AI.

Žiga zdôraznil, že každá prevratná technológia predstavuje nielen prínos, ale aj riziko, a AI nie je výnimkou. "To, čo vidíme v prípade umelej inteligencie, už nie je len pokrok, ale revolúcia vo všetkých ohľadoch. Nastáva prirodzené obdobie účinnej regulácie a pravidiel," uviedol.

Podľa neho je dôležité vymedziť jasné hranice, za ktorými sa využívanie AI môže stať neetickým alebo nebezpečným.

Ďalším významným aspektom, ktorý diskusia otvorila, je problém technologickej nezamestnanosti. S rozmachom automatizácie a pokročilých technológií môže dôjsť k ohrozeniu pracovných miest, čo je výzva najmä pre priemyselne orientované ekonomiky, ako je Slovensko.

Technologický pokrok prináša potrebu prispôsobiť pracovný trh novým výzvam, aby sa znížili negatívne dopady na zamestnanosť.

Ženevské stretnutie Medziparlamentnej únie poskytlo príležitosť na výmenu názorov a hľadanie riešení, ktoré by zabezpečili, že AI bude využívaná v prospech mierovej a udržateľnej budúcnosti, s dôrazom na etiku a bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NR SR, Foto: NR SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies